Banengroei niet-commerciële dienstverlening ten einde

De niet-commerciële dienstverlening telde in het tweede kwartaal van 2004 gecorrigeerd voor seizoeninvloeden iets minder banen dan in het eerste kwartaal. Daarmee kende de niet-commerciële dienstverlening voor het eerst in vijf jaar geen banengroei.

Afname banen bedrijfsleven minder groot

Het aantal banen in het particuliere bedrijfsleven daalde in het tweede kwartaal met 29 duizend. In het eerste kwartaal was de daling hier nog 40 duizend.

Het totaal aantal banen is in het tweede kwartaal van 2004 gecorrigeerd voor seizoeninvloeden met 32 duizend afgenomen. Dit is vrijwel gelijk aan de afname in het eerste kwartaal.

Ontwikkeling banen van werknemers

Ontwikkeling banen van werknemers

Seizoeninvloeden banen

Voor het eerst heeft het CBS de kwartaalcijfers van het aantal banen gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. In de zomer is het aantal banen vaak hoger doordat er in de horeca veel werk is, terwijl in de winter het aantal banen relatief lager is omdat de landbouw en bouwnijverheid minder werk bieden. Door voor deze seizoensinvloeden te corrigeren is het mogelijk de kwartaalmutaties van banen te volgen en mogelijke omslagpunten eerder te signaleren.

Niet-commerciële dienstverlening in de min

In de niet-commerciële dienstverlening nam het aantal banen in het tweede kwartaal van 2004 na correctie voor seizoeninvloeden met 2 duizend af. De afgelopen vijf jaar was het steeds gestegen en bedroeg de groei gemiddeld 15 duizend per kwartaal. De laatste keer dat het aantal banen daalde was in het eerste kwartaal van 1996. Toen was de afname een gevolg van de afschaffing van de dienstplicht.

Banen, kwartaalmutatie seizoengecorrigeerd

Banen, kwartaalmutatie seizoengecorrigeerd

Banengroei gezondheids- en welzijnszorg stagneert

De voortdurende groei van het aantal banen binnen de niet-commerciële dienstverlening werd in 2001 en 2002 breed gedragen door de zorg, het onderwijs en het openbaar bestuur. In 2003 kwam de groei bijna volledig voor rekening van de gezondheids- en welzijnszorg. Binnen deze bedrijfstak steeg het aantal banen in 2003 met gemiddeld ruim 13 duizend per kwartaal. In het tweede kwartaal van 2004 is er echter nauwelijks meer sprake van groei. Het openbaar bestuur (inclusief defensie) vertoont al sinds het vierde kwartaal van 2003 een lichte daling.

Banen niet-commerciële dienstverlening, kwartaalmutatie seizoengecorrigeerd

Banen niet-commerciële dienstverlening, kwartaalmutatie seizoengecorrigeerd

Dick Gielisse en Bart Emich

Bron: StatLine