Voedselprijzen drukken Nederlandse inflatie

De inflatie in Nederland was in augustus 2004 met 1,2 procent bijna de laagste van de Europese Unie. In de jaren 2001 en 2002 lag de inflatie in Nederland ruim boven het gemiddelde van de Eurozone, maar vanaf augustus 2003 is de inflatie in Nederland onder dat gemiddelde gezakt.

Inflatie in Nederland en de Eurozone

Inflatie in Nederland en de Eurozone

Binnen de Eurozone was de inflatie in augustus alleen in Finland lager, namelijk 0,3 procent. Buiten de Eurozone was dat alleen in Denemarken het geval (0,9 procent).

Inflatie in de EU (25), augustus 2004

Inflatie in de EU (25), augustus 2004

Voeding en alcoholvrije dranken goedkoper

De lage inflatie in Nederland is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van voeding en alcoholvrije dranken. Deze zijn tussen augustus 2003 en augustus 2004 5,2 procent goedkoper geworden. In de Eurozone werden ze 0,5 procent duurder. Het verschil is vooral groot bij alcoholvrije dranken. Deze werden in Nederland 9,4 procent goedkoper, terwijl in de Eurozone in augustus gemiddeld vrijwel dezelfde prijzen werden betaald als een jaar geleden (-0,2 procent). De prijzenslag in de Nederlandse supermarkten speelt bij de ontwikkeling van het Nederlandse cijfer een belangrijke rol.

Prijsstijging per artikelgroep, augustus 2003-augustus 2004

Prijsstijging per artikelgroep, augustus 2003-augustus 2004

Grote verschillen

De sterkste prijsstijgingen in zowel Nederland als de Eurozone werden gemeten bij de productgroep alcoholhoudende dranken en tabak. Er bestaan echter grote verschillen in prijsontwikkeling tussen landen en tussen producten van deze productgroep.

Alcoholische dranken werden in Nederland goedkoper, bier het meest (-7,9 procent), maar in de Eurozone bleven de prijzen gemiddeld gelijk. De prijzen van alcoholische dranken daalden het sterkst in Finland (-18,2 procent), ze stegen het sterkst met 4,6 procent in België.

Tabaksartikelen stegen in het afgelopen jaar in Nederland (+18,8 procent) sterker in prijs dan in de Eurozone (+13,5 procent). Tabak steeg alleen in Frankrijk met 29 procent sterker dan in Nederland. In Finland werden tabaksartikelen juist goedkoper (-1,6 procent).

Prijsontwikkeling genotmiddelen, augustus 2003-augustus 2004

Prijsontwikkeling genotmiddelen, augustus 2003-augustus 2004

Huren sneller gestegen in Nederland

De woonlasten stegen in Nederland tussen augustus 2003 en augustus 2004 iets sterker dan in de Eurozone. In Nederland 2,9 procent, in de Eurozone 2,7 procent. Vooral de huren stegen sneller: 3,0 procent in Nederland, 2,0 procent in de Eurozone. De prijs van verwarming en verlichting steeg in Nederland gemiddeld ongeveer even sterk als in de Eurozone. De tarieven voor gas en elektriciteit stegen in Nederland sterker dan in de Eurozone. Daar staat tegenover dat huisbrandolie, die in de Eurozone ruim 21 procent duurder werd, in Nederland niet bijdraagt aan de inflatie omdat deze brandstof hier vrijwel niet door huishoudens wordt gebruikt.

Jan Walschots

Bron: CBS/Eurostat