Lichte daling werkloosheid

Nederland telde in de periode juni – augustus 2004 gemiddeld 478 duizend werklozen. De werkloosheid is in deze periode als gevolg van seizoeninvloeden altijd hoger. Na correctie voor seizoeninvloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 470 duizend. Dit is 6 duizend lager dan in de periode mei – juli 2004. Daarmee is de werkloosheid bijna terug op het niveau van een halfjaar eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Jaar-op-jaarstijging verder afgenomen

In de periode juni – augustus 2004 bedroeg het aantal werklozen 74 duizend meer dan in dezelfde periode van 2003. Het is voor de vijfde keer op rij dat de jaar-op-jaarstijging is afgenomen. Begin dit jaar was deze nog 128 duizend. Gedurende de afgelopen drie maanden was gemiddeld 6,2 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van vorig jaar was dit 5,3 procent.

Werkloosheid onder 25-44 jarige mannen stabiel

Sinds eind 2003 ligt de werkloosheid onder mannen in de leeftijdscategorie 25-44 jaar op zo’n 115 duizend. In de twee jaren eraan voorafgaand steeg het aantal werklozen in deze categorie van 51 duizend naar 117 duizend. Ook de andere leeftijdsgroepen laten het afgelopen halfjaar een stabilisatie zien, maar het verloop is wat grilliger.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.