Aantal vacatures stijgt verder

Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal van 2004 verder gestegen. Eind juni stonden, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 121 duizend vacatures open. Dit zijn er 8 duizend meer dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Drie kwartalen stijging

Na een jarenlange daling stijgt het aantal vacatures al drie kwartalen op rij. De groei bedroeg gemiddeld bijna 10 duizend per kwartaal. De sterkste toename deed zich de afgelopen drie kwartalen voor in de commerciële dienstverlening.

Meer vacatures bij kleine bedrijven

De toename van het aantal openstaande vacatures doet zich vooral bij de kleine bedrijven voor. Dit blijkt uit cijfers die niet voor seizoeninvloeden zijn gecorrigeerd. Eind juni 2004 stonden 50 duizend vacatures open bij bedrijven met minder dan tien werknemers. Dit zijn er 11 duizend meer dan een jaar eerder. Bij de middelgrote bedrijven was de toename kleiner. Deze bedrijven telden 2 duizend vacatures meer dan een jaar eerder. Bij de grote bedrijven daarentegen was er sprake van een geringe daling. Eind juni 2004 telden deze bedrijven 3 duizend vacatures minder dan een jaar eerder.

Grotere dynamiek op de arbeidsmarkt

Voor het eerst in jaren is de dynamiek op de arbeidsmarkt gestegen. Dit blijkt uit de toename van de aantallen ontstane en vervulde vacatures. In het tweede kwartaal van 2004 zijn 203 duizend vacatures ontstaan. Een jaar eerder waren dat er nog 175 duizend. Ook zijn er meer vacatures vervuld. In het tweede kwartaal van 2004 zijn 188 duizend vacatures vervuld, 15 duizend meer dan een jaar eerder.

Hogere vacaturegraad

De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen. Dit is een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt. Eind juni 2004 waren er 20 vacatures op de duizend banen. Dit zijn er 2 meer dan een jaar eerder. De toename vond plaats in bijna alle bedrijfstakken. In de handel en de gezondheids- en welzijnszorg was er echter een lichte daling.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.