Geregistreerde criminaliteit in 2003 gedaald

In 2003 heeft de politie 1,38 miljoen misdrijven geregistreerd. Dit is een daling van bijna 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds 1998 dat de geregistreerde criminaliteit is afgenomen.

Door de politie geregistreerde criminaliteit

Door de politie geregistreerde criminaliteit

Minder vermogenscriminaliteit en vernielingen

Vooral vermogensmisdrijven zijn door de politie minder geregistreerd. Het aantal diefstallen en inbraken nam in 2003 in totaal met 52 duizend af. Er werd vooral minder gestolen uit/vanaf voertuigen (-30 duizend) en uit bedrijven (-8 duizend). Verder daalde het aantal autodiefstallen (-8 duizend), gevallen van zakkenrollerij (-4 duizend) en winkeldiefstallen (-3 duizend).

Ook het aantal geregistreerde vernielingen nam aanzienlijk af (-13 duizend). De vernielingen in het openbaar vervoer daalden zelfs met 26 procent.

Daling en stijging geregistreerde criminaliteit, naar misdrijf, 2003

Daling en stijging geregistreerde criminaliteit, naar misdrijf, 2003

Sterke stijging aantal verkeersmisdrijven

Toch daalt de criminaliteit niet over de hele linie. Fietsendiefstallen en diefstallen uit woonhuizen namen in beperkte mate toe in 2003. De aantallen geregistreerde verkeersmisdrijven namen het meest toe. Zo stegen de geconstateerde gevallen van rijden onder invloed met ruim 5 duizend en die van doorrijden na een ongeval met ruim 3 duizend.

Ook opiummisdrijven (+2 900), openbare orde misdrijven (+2 300) en vuurwapenmisdrijven (+2 duizend) zijn beduidend vaker geregistreerd dan het jaar ervoor. Het aantal geregistreerde geweldsmisdrijven steeg weliswaar ook nog wel (+2 procent ), vooral het aantal geregistreerde bedreigingen nam toe, maar de stijging was minder sterk dan in 2001 (+11 procent) en 2002 (+8 procent).

Opheldering geregistreerde criminaliteit, naar misdrijf

Opheldering geregistreerde criminaliteit, naar misdrijf

Meer misdrijven opgehelderd

De politie heeft 276 duizend misdrijven in 2003 opgehelderd. Dit zijn er 22 duizend meer dan in 2002. Het ophelderingspercentage steeg van 17,8 naar 20,0 procent. Geweldsmisdrijven hebben het hoogste ophelderingspercentage. Vorig jaar is meer dan de helft van deze misdrijven opgehelderd. Bij vernielingen en vermogensmisdrijven ligt het ophelderingspercentage aanzienlijk lager (rond 11 procent).

Harry Eggen

Bron: StatLine