Consumentenvertrouwen stabiel

Het consumentenvertrouwen is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in augustus 2004 uitgekomen op -19. Dit is vrijwel gelijk aan dat in juli. Het vertrouwen staat op het hoogste niveau sinds twee jaar. Consumenten zijn iets positiever over de economische situatie dan vorige maand. De koopbereidheid is nagenoeg onveranderd ten opzichte van juli. Over het algemeen zijn consumenten over de komende twaalf maanden positiever geworden, maar blijven somber over de afgelopen periode. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS.

Oordeel economisch klimaat positiever

Over het economisch klimaat zijn consumenten, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in augustus opnieuw minder negatief dan een maand eerder. Vooral het oordeel over het economisch klimaat in de komende twaalf maanden is verbeterd. Per saldo zijn er inmiddels meer optimisten dan pessimisten als het gaat om de economische toekomst.

Koopbereidheid nagenoeg onveranderd

De koopbereidheid is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in augustus uitgekomen op -17. Dit is 1 punt hoger dan in juli. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten zijn positiever geworden over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Hun oordeel over de afgelopen twaalf maanden is daarentegen minder gunstig dan in juli. Over het doen van grote aankopen zoals meubels is de consument in augustus nauwelijks van mening veranderd.

Consument minder somber over arbeidsmarkt

Het consumentenvertrouwen is historisch gezien nog steeds laag, maar ligt wel hoger dan vorig jaar. Na het dieptepunt van juli 2003 verliep het herstel met horten en stoten. Opvallend daarbij is dat consumenten sinds mei 2004 duidelijk minder somber geworden zijn over de arbeidsmarkt in de komende twaalf maanden. In mei verwachtte 72 procent een stijgende werkloosheid, sindsdien is dat teruggelopen tot 51 procent in augustus.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.