Omzet horeca wederom lager

De omzet van de horeca was in het tweede kwartaal van dit jaar 1,5 procent lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In het eerste kwartaal bedroeg de daling 0,8 procent.
De prijzen in de horeca waren 1,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume kwam 3,1 procent lager uit dan in het tweede kwartaal van 2003. Na vijf kwartalen waarin de krimp van het omzetvolume telkens kleiner werd, was de afname nu weer groter dan een kwartaal eerder.

Omzet restaurants in juni flink lager

De omzet van de restaurants in het tweede kwartaal van 2004 was 2,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit kwam voornamelijk door de omzetontwikkeling in juni. In deze maand werd 6,1 procent minder omgezet dan een jaar eerder.

Minder omzet cafés

Cafés hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 1,7 procent minder omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De twee kwartalen daarvoor kenden nog een voorzichtige groei. De prijzen in het tweede kwartaal van 2004 lagen 2 procent hoger dan een jaar eerder. Het omzetvolume van cafés was 3,6 procent lager dan in dezelfde periode van 2003.

Opgaande lijn volumegroei horeca onderbroken

In het vierde kwartaal van 2002 kende de ontwikkeling van het omzetvolume van de horeca een dieptepunt. Het omzetvolume kromp toen met 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Sindsdien kende elk volgend kwartaal een minder sterke krimp. In het eerste kwartaal van 2004 was de daling teruggelopen tot 2 procent. Aan deze opgaande lijn kwam in het tweede kwartaal van 2004 echter een eind met een daling van het omzetvolume van 3,1 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads