Einde aan sterke stijging werkloosheid

Nederland telde in de periode mei – juli 2004 gemiddeld 485 duizend werklozen. Dit zijn er 78 duizend meer dan in dezelfde periode van 2003. De jaar-op-jaarstijging is hiermee verder afgenomen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. In de tweede helft van 2003 groeide de werkloosheid met zo’n 10 duizend per maand. Dit stijgingstempo is teruggelopen tot 3 duizend per maand in het afgelopen half jaar.
Gedurende de afgelopen drie maanden was gemiddeld 6,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van vorig jaar was dit 5,4 procent.

Stijgingstempo fors omlaag

De werkloosheid is nog wel hoger dan een half jaar eerder. De gemiddelde stijging, berekend over de afgelopen zes maanden, is teruggelopen tot 3 duizend werklozen per maand. Hiermee is een einde gekomen aan een periode van sterke stijging van de werkloosheid. De werkloosheid is de afgelopen drie jaar vrijwel onafgebroken gestegen. Het tempo waarin dit plaatsvond, fluctueerde tussen enkele duizenden en 14 duizend werklozen gemiddeld per maand.

Lichte daling na verwijdering van seizoeninvloeden

In de periode mei – juli is de werkloosheid gemiddeld altijd wat hoger. Schoolverlaters melden zich op de arbeidsmarkt en veel scholieren en studenten gaan op zoek naar vakantiewerk. Na correctie voor seizoeninvloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 476 duizend. Dit betekent een daling van 9 duizend ten opzichte van de periode april – juni 2004.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.