Consumptie in juni iets hoger

Het volume van de binnenlandse consumptie in juni 2004 was 0,6 procent groter dan een jaar eerder. De bestedingen aan goederen lagen nagenoeg op hetzelfde niveau als in juni 2003, de consumptie van diensten kwam 1,2ÿprocent hoger uit.
Voor het eerst na februari 2003 was het volume van de binnenlandse consumptie groter dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in de samenstelling van de koopdagen.

Nog wel lichte daling in eerste halfjaar

In het eerste halfjaar van 2004 lag het volume van de binnenlandse consumptie 0,3 procent onder het niveau van de eerste helft van 2003. In 2003 daalde de binnenlandse consumptie nog met bijna 1 procent. Het zwaartepunt van de daling lag in het tweede halfjaar. Toen was het consumptievolume 1,6 procent kleiner dan een jaar eerder.

Minder goederen, meer diensten

In de eerste helft van 2004 werd voor prijsverandering gecorrigeerd 2,6ÿprocent minder besteed aan duurzame goederen, de meest conjunctuurgevoelige bestedingscategorie. Onder andere aan woninginrichting, vervoermiddelen, kleding en schoenen is minder uitgegeven dan in het eerste halfjaar van 2003. De consumptie van voedings- en genotmiddelen bleef nagenoeg gelijk.
Het volume van de dienstenconsumptie was 1,2 procent groter dan in het eerste halfjaar van 2003. Onder invloed van wijzigingen in de Ziekenfondswet en de AWBZ werd door de huishoudens vooral meer uitgegeven aan zorgdiensten. Maar ook aan huisvesting, vervoer, financi‰le diensten, cultuur en recreatie is voor prijsverandering gecorrigeerd meer besteed.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.