Lagere visprijzen

In 2003 werd 170 miljoen kilo verse vis aangevoerd. Dit is een kwart meer dan in 2002. De gestegen visaanvoer is vooral het gevolg van een grotere aanvoer van verse haring en makreel. De vangst van platvis en kabeljauw is gedaald. De prijs van de belangrijkste vissoorten was in 2003 lager dan een jaar eerder.

Aanvoer van verse vis

Aanvoer van verse vis

Haring

De aanvoer van haring is in 2003 bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dit is een gevolg van de verbeterde haringstand, waardoor de vangstquota omhoog gegaan zijn. Omdat maar een klein deel van de aangevoerde haring via de veiling verhandeld wordt, zijn geen prijsgegevens beschikbaar.

Garnalen

De aanvoer van garnalen bedroeg in 2003 10 miljoen kilo. De garnalenvangst schommelde de afgelopen jaren sterk. In 2002 brachten vissers met 7 miljoen kilo de kleinste hoeveelheid garnalen aan land in tien jaar tijd.

Garnalenvissers ontvingen in 2003 een relatief lage prijs voor hun vangst. De prijs van een kilo garnalen lag met € 2,67 bijna een kwart onder het niveau van 2002. De laatste jaren lag de prijs voor handelaren gemiddeld op ruim € 3 per kilo.

Afslagprijzen verse vis

Afslagprijzen verse vis

Platvis

De aanvoer van platvis was in 2003 voor het vierde jaar op rij lager. In 2003 werd zo’n 5 procent minder schol aan land gezet dan in 2002. De veilingprijs per kilo steeg echter met 12 procent tot € 2. Hiermee is de prijs van schol het hoogst in tien jaar.

Ook de aanvoer van tarbot daalde tot 2 miljoen kilo in 2003. De prijs ging ook omlaag tot € 9,70 per kilo. Tarbot blijft hiermee de duurste vissoort die op Nederlandse visafslagen wordt aangevoerd.

De aanvoer van tong was – na een terugloop van enkele jaren – in 2003 iets hoger dan het jaar daarvoor. Vissers brachten bijna 14 miljoen kilo tong aan land. De prijs daalde licht tot € 9 per kilo.

In tien jaar tijd is de aanvoer van tong en schol, veruit de twee belangrijkste soorten voor de Nederlandse zeevisserij, met bijna 40 procent afgenomen.

Kabeljauw

De visserij op kabeljauw was in 2003 ongunstig. De aanvoer liep behoorlijk terug tot 3 miljoen kilo. Aan het einde van de vorige eeuw was een aanbod van 15 miljoen kilo per jaar gewoon.

Vishandelaren betaalden € 2,50 voor een kilo kabeljauw. Hiermee kwam in 2003 een einde aan de prijsstijging. Sinds 1995 steeg de prijs van kabeljauw, terwijl de aanvoer schoksgewijs daalde.

Folkert van der Werf

Bron: StatLine