Kwartaalomzet detailhandel opnieuw lager

In het tweede kwartaal van 2004 heeft de detailhandel 2,7 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dit is het vijfde kwartaal op rij dat de omzet van de detailhandel lager uitkomt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, aldus het CBS. De daling is minder groot dan in de drie voorafgaande kwartalen. In het vierde kwartaal van 2003 daalde de omzet nog met 4,6 procent vergeleken met een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2004 kwam de omzet 3,7 procent lager uit.
Winkelen is in het tweede kwartaal 1,5 procent goedkoper geworden vergeleken met vorig jaar. Het omzetvolume bij de detailhandel nam met 1,2 procent af.

Omzet non-foodwinkels 3 procent afgenomen

De winkels in non-foodartikelen hebben in het tweede kwartaal 3 procent minder omzet geboekt dan in het tweede kwartaal van 2003. Van de onderscheiden branches daalde de omzet het sterkst bij winkels in woninginrichtingartikelen. Ook bij winkels in consumentenelektronica, textielsupermarkten en bij winkels in bovenkleding is de omzet in het tweede kwartaal duidelijk afgenomen. Bij winkels in huishoudelijke artikelen, drogisterijen en bouwmarkten kwam de omzet hoger uit dan vorig jaar.

Omzet foodsector gedaald

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in het tweede kwartaal 1,6 procent minder omzet gerealiseerd dan in hetzelfde kwartaal van 2003. Ruim tachtig procent van de omzet bij deze winkels komt voor rekening van supermarkten. De omzet bij de supermarkten is het tweede kwartaal 0,5 procent lager uitgekomen dan een jaar geleden. De prijzen zijn 2,1 procent gedaald, het omzetvolume groeide met 1,6 procent. Bij speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals slagerijen en groentewinkels, nam de omzet met 7 procent af.

Omzet detailhandel in juni licht gegroeid

In juni was de omzet van de detailhandel 0,7 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De winkelprijzen lagen 1,6 procent onder het niveau van juni 2003, het omzetvolume groeide met 2,3 procent. De omzetontwikkeling is positief beïnvloed door het verschil in samenstelling van de koopdagen. Juni 2004 heeft een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan juni vorig jaar. Hiervoor gecorrigeerd komt de omzet in juni 2004 echter lager uit dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads