Grootste vertrekoverschot sinds jaren vijftig

In de eerste helft van 2004 was het aantal emigranten uit Nederland 13 duizend hoger dan het aantal immigranten. Een vertrekoverschot van deze omvang heeft Nederland sinds de jaren vijftig niet meer gekend. De belangrijkste oorzaak van het vertrekoverschot is de sterke daling van de immigratie. Daarnaast is de emigratie flink toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Daling van immigratie zet door

In de eerste helft van 2004 zijn er 40 duizend immigranten geregistreerd. Dit zijn er ruim 8 duizend minder dan in de eerste helft van 2003. De daling van de immigratie sinds 2001 zet hiermee gestaag door.
Op 1 mei 2004 is de Europese Unie met tien landen uitgebreid, waaronder Polen. Zowel in mei als in juni kwamen 600 Polen naar Nederland, terwijl hiervoor maandelijks tussen de 100 en 200 Polen naar Nederland kwamen. Uit de andere nieuwe EU-landen komen beduidend minder immigranten.

Emigratie gestegen

In het eerste halfjaar van 2004 zijn 53 duizend emigranten uit Nederland vertrokken. Dit zijn er 6 duizend meer dan in het eerste halfjaar van 2003. Meer dan de helft van de emigranten bestaat uit in het buitenland geboren personen die na een verblijf van een aantal jaren uit Nederland vertrekken. In het eerste halfjaar van 2004 is vooral de emigratie van Turken sterk toegenomen.

Aantal geboorten daalt verder in 2004

In 2003 is het aantal geboorten uitgekomen op 200 duizend, 2 duizend minder dan in 2002. In de eerste helft van 2004 lag het aantal geboorten 3,6 duizend lager dan in de eerste helft van 2003. Naar verwachting zal het aantal geboorten dit jaar niet boven de 196 duizend uitkomen.
De daling van het aantal geboorten heeft twee oorzaken. In de eerste plaats daalt het aantal vrouwen van rond de dertig. Dit is de leeftijd waarop de meeste vrouwen moeder worden. In de tweede plaats wordt een daling van het vertrouwen in de economie doorgaans anderhalf tot twee jaar later gevolgd door een daling van het aantal geboorten. De daling van het aantal geboorten in het laatste kwartaal van vorig jaar volgde zo’n twintig maanden na de forse daling van het vertrouwen in de economie, zoals gemeten door de index van koopbereidheid.

Bevolkingsgroei heel laag

In het recordjaar 2000 nam het aantal inwoners van Nederland met 123 duizend personen toe. In de eerste helft van 2004 was dit slechts 12 duizend. De bevolking van Nederland bedraagt nu bijna 16,3 miljoen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.