Invoer van kleding licht gedaald

In 2003 is voor 5,8 miljard euro aan kleding ingevoerd. Dit is 1 procent minder dan in 2002. De waarde van de ingevoerde kleding uit landen van de Europese Unie (EU) bleef gelijk. De invoer uit Azië daalde met 4 procent, hoewel de populariteit van kleding uit China steeg.

Meeste kleding komt uit EU

Van de kleding die Nederland invoerde kwam in 2003 voor 2,5 miljard uit de landen van de EU, voor 2 miljard uit Azië en voor 1,3 miljard uit de rest van de wereld. De invoer uit de EU is in 2003 gelijk gebleven, die uit Azië is afgenomen.

Invoer kleding naar herkomst

Invoer kleding naar herkomst

Duitsland goed voor 20 procent kledinginvoer

Binnen de EU is Duitsland de belangrijkste leverancier van kleding. De invoer van kleding uit Duitsland nam in 2003 met 2 procent toe. Hiermee blijft dit buurland met afstand het belangrijkste invoerland voor kleding: bijna 20 procent van het totaal kwam uit Duitsland.

Minder kleding uit Azië, uitgezonderd uit China

In 2003 was de kledinginvoer uit Azië 4 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de invoer uit Hongkong en Indonesië liep terug. Binnen Azië is China de belangrijkste kledingleverancier voor Nederland, gevolgd door India en Bangladesh. De invoer van kleding uit China is in 2003 met ruim 8 procent toegenomen. Sinds 1998 is de invoerwaarde van kleding uit dit land verdubbeld.

Invoer kleding uit China

Invoer kleding uit China

Meer kleding uit Turkije

Van de landen die niet tot de EU en Azië behoren, is Turkije een van de belangrijkste leveranciers van kleding. De invoer van kleding uit Turkije nam in 2003 toe met ruim 14 procent. Ruim 10 procent van de Nederlandse kledinginvoer kwam uit Turkije.

Mutatie invoer kledingsoort naar landengroep, 2002-2003

Mutatie invoer kledingsoort naar landengroep

Minder herenkleding, meer dameskleding

Terwijl de invoer van herenkleding afnam, nam de invoer van dameskleding toe. In 2003 is voor 1,8 miljard euro aan dames- en meisjeskleding ingevoerd. Dit is ruim 2 procent meer dan het jaar daarvoor. Vooral uit Azië kwam meer dameskleding.

Wiel Packbier

Bron: StatLine