In- en uitvoer opnieuw toegenomen

De waarde van de in- en uitgevoerde goederen was in mei 2004 hoger dan in mei 2003. De invoer was 8 procent hoger en bedroeg 17,8 miljard euro. De uitvoer was 6 procent hoger dan een jaar geleden en kwam uit op 20,0 miljard euro. Ook in maart en april was de waarde van de in- en uitvoer duidelijk hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
De hogere waarde van de in- en uitvoer is deels te verklaren door de gestegen prijzen. De waardeontwikkeling is echter neerwaarts beïnvloed doordat mei in 2004 twee werkdagen minder telde dan in 2003.

Handel met EU-landen toegenomen

In mei 2004 is de waarde van de invoer vanuit de 25 landen van de Europese Unie met 6 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. De uitvoer nam met 7 procent toe. In mei 2004 bedroeg de invoer uit EU-landen 10,3 miljard euro, de uitvoer was 15,6 miljard euro.
Ook de handel met landen buiten de Europese Unie is in mei 2004 toegenomen. De invoer was 11 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder en bedroeg 7,6 miljard euro. De uitvoer is in mei 2004 op 4,4 miljard euro uitgekomen. Dat is 3 procent hoger dan in mei 2003.

Meer grondstoffen en minerale brandstoffen in- en uitgevoerd

De waarde van de in- en uitgevoerde grondstoffen en minerale brandstoffen was in mei 2004, evenals in april, beduidend hoger dan een jaar eerder. De gestegen olieprijzen waren een belangrijke reden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads