Consument ook in mei behoedzaam

Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens in mei 2004 was 0,6 procent kleiner dan in mei 2003. Deze uitkomst is gecorrigeerd voor het verschil in de samenstelling van de koopdagen vergeleken met mei 2003. Zonder deze correctie kwam de ontwikkeling van het volume van de binnenlandse consumptie in mei uit op -2,7 procent. Al ruim een jaar is de consument zeer terughoudend met zijn bestedingen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Inzinking consumptie duurt voort

De consumptie door huishoudens maakt een langdurige inzinking door. Vanaf begin 2003 was het volume van de binnenlandse consumptie in vrijwel alle maanden kleiner dan een jaar eerder. In 2003 was de daling 0,9 procent. De sterkste daling deed zich voor in de tweede helft van dat jaar. In de eerste vijf maanden van 2004 is het beeld iets minder somber en was het volume gemiddeld 0,6 procent kleiner dan een jaar eerder.

Minder goederen, meer diensten

In mei 2004 was het volume van de bestedingen aan goederen, na koopdagcorrectie, 2,3 procent kleiner dan een jaar eerder. De sterkste afname deed zich voor bij de aankoop van duurzame goederen (-4,0 procent). Hiertoe behoren onder meer de uitgaven aan kleding, schoenen, meubels en auto’s.
De consumptie van voedings- en genotmiddelen is, na koopdagcorrectie, in mei 2004 iets hoger. In mei 2004 was het volume 0,4 procent groter dan een jaar eerder. Dit is de eerste toename sinds maart 2003.
De consumptie van diensten was in mei 2004 1,0 procent hoger dan een jaar eerder. Na september 2003 hebben zich hier geen dalingen meer voorgedaan ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De bestedingen van huishoudens aan zorgdiensten zijn in 2004 hoger door enkele belangrijke wijzigingen in de Ziekenfondswet en de AWBZ.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.