Economie groeit 0,9 procent in eerste kwartaal 2004

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2004 met 0,9 procent gegroeid. Voor het eerst sinds eind 2002 is het volume van het bruto binnenlands product (BBP) hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de tweede raming van de Kwartaalrekeningen van het CBS. Het resultaat is 0,1 procentpunt hoger dan bij de eerste raming in mei. De lichte groei van het BBP in het eerste kwartaal 2004 is toe te schrijven aan een toename van de uitvoer en de investeringen. De consumptie van zowel huishoudens als overheid was nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Zoals elk jaar zijn de cijfers over de economische groei van de drie voorgaande jaren aangepast op basis van meer en betere informatie.

Kwartaal-op-kwartaalgroei aangetrokken

Het eerste kwartaal van 2004 telde door de schrikkeldag een werkdag extra. Het volume van het BBP was in het eerste kwartaal van 2004, na correctie voor werkdag- en andere seizoeneffecten, 0,7 procent hoger dan in het vierde kwartaal van 2003. Ook de kwartaal-op-kwartaalgroei is naar boven bijgesteld in vergelijking met de eerste raming in mei. Toen kwam de groei uit op 0,4 procent.
Het eerste kwartaal van 2004 is het derde kwartaal op rij waarin de economie is gegroeid. Voor een vergelijkbaar groeitempo van de Nederlandse economie moeten we vier jaar terug in de tijd. In de kwartaal-op-kwartaalcijfers wordt het herstel van de economie na een periode van krimp sneller zichtbaar dan bij jaarmutaties.

Uitvoer en invoer toegenomen

Het volume van de uitvoer van goederen en diensten is in het eerste kwartaal van 2004 met 2,3 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2003. De stijging deed zich zowel voor bij de uitvoer van in Nederland geproduceerde goederen als bij de wederuitvoer. Het volume van de invoer was 2,1 procent hoger.

Investeringen gestegen

In het eerste kwartaal van 2004 was het volume van de investeringen in vaste activa 4,3 procent hoger dan een jaar eerder. Voor een deel komt dit doordat er een groter aantal vliegtuigen aan Nederlandse bedrijven is geleverd. Verder stuwde het gunstige weer de bouwinvesteringen omhoog. In computers en bedrijfsauto’s is meer geïnvesteerd, maar in machines en installaties iets minder.

Groei overheidsconsumptie tot staan gekomen

In het eerste kwartaal van 2004 was het volume van de overheidsconsumptie een fractie lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit is een breuk met de voortdurende stijging in de afgelopen jaren. Een beperkt deel van de daling komt doordat de financiering van een deel van de zorg is verschoven van de overheid naar particuliere huishoudens. Zonder de overheveling zou de groei van de overheidsconsumptie 0,5 procent geweest zijn. Dit is echter nog steeds duidelijk lager dan de reële groei in 2003. De reële uitgaven aan openbaar bestuur en onderwijs zijn in het eerste kwartaal van 2004 nagenoeg even groot als een jaar eerder.

Consumptie huishoudens stabiel

Huishoudens hebben in het eerste kwartaal van 2004 evenveel besteed als in het eerste kwartaal van 2003. In de voorgaande drie kwartalen daalde de consumptie. Het volume van de consumptie van diensten nam iets toe in het eerste kwartaal. Dat komt voor een deel door de gestegen eigen bijdragen in de zorg. De bestedingen aan goederen waren lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor bij de uitgaven aan duurzame consumptiegoederen. Vooral de aankopen van meubelen en andere woninginrichtingartikelen bleven achter.

Herstel productie bedrijfsleven vooral bij goederenproducenten

In de meeste commerciële bedrijfstakken was de productie in het eerste kwartaal van 2004 hoger dan een jaar geleden. De omslag van dalende naar stijgende productie is het meest uitgesproken in de industrie en de bouw, maar ook handel en vervoer lieten een licht herstel van de productie zien. Binnen de industrie was de groei opnieuw het grootst in de chemie. In de metaalindustrie is de productie voor het eerst sinds tweeënhalf jaar weer gestegen.
De productie werd over de hele linie positief beïnvloed door de extra werkdag en in de bouw bovendien door goede weersomstandigheden.
Buiten de commerciële sector tekent zich een flinke groeivertraging af. De productie in de zorg groeide duidelijk minder dan voorheen, de productie van de overheid daalde zelfs licht.

Economische groei in 2001 en 2002 hoger, krimp in 2003 groter

Jaarlijks worden in juli de cijfers van de drie voorgaande jaren aangepast op basis van meer en betere informatie. De economische groei is voor 2001 en 2002 uitgekomen op respectievelijk 1,4 en 0,6 procent. De eerder gepubliceerde cijfers waren 1,2 en 0,2 procent. Voor 2003 echter is de krimp met 0,9 procent door de aanpassing groter dan de eerder gepubliceerde 0,7 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.