Consumentenvertrouwen iets hoger

Het consumentenvertrouwen is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in juni 2004 uitgekomen op -25. Dit is 3 punten hoger dan in mei. De consumenten zijn minder negatief over de economische situatie dan vorige maand. Hun koopbereidheid is gelijk gebleven. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS.

Oordeel economisch klimaat positiever

Het oordeel van consumenten over het economisch klimaat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in juni minder negatief dan in mei. Per saldo zijn er in juni 33 procent meer pessimisten dan optimisten, tegenover 39 procent in mei. Zowel het oordeel over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden als in de komende twaalf maanden is verbeterd.

Koopbereidheid onveranderd

De koopbereidheid is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in juni per saldo gelijk gebleven ten opzichte van mei en ligt nog steeds op een laag niveau. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. Consumenten hebben in juni hun oordeel over het doen van grote aankopen zoals meubels en televisies nauwelijks veranderd. Ook in hun oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden zijn de consumenten deze maand bijna niet van mening veranderd.

Consumentenvertrouwen in eerste halfjaar op hoger niveau

Het consumentenvertrouwen is in het eerste halfjaar van 2004 op een hoger niveau uitgekomen dan in de tweede helft van 2003. Na een flinke stijging in februari is het consumentenvertrouwen redelijk stabiel gebleven. Dit is nagenoeg geheel te danken aan een veel minder pessimistische kijk op de economie. De koopbereidheid daarentegen ligt nog steeds op hetzelfde lage niveau als in 2003. Dit is geen ongewoon verschijnsel. Ook na de dieptepunten van het consumentenvertrouwen in de beginjaren tachtig en negentig bleek eerst het vertrouwen in de economie toe te nemen. Pas ongeveer een jaar later verbeterde ook de koopbereidheid.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.