Bijna half miljoen werklozen

Nederland telde in de periode maart – mei 2004 gemiddeld 495 duizend werklozen. Dit zijn er 109 duizend meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Gedurende de afgelopen drie maanden was gemiddeld 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van vorig jaar was dit 5,2 procent.

Werkloosheid blijft stijgen na correctie voor seizoeninvloeden

Seizoeninvloeden kunnen een sterk effect hebben op de werkloosheid. Voor een goed beeld van de korte termijnonwikkeling wordt daarom gebruik gemaakt van seizoengecorrigeerde cijfers.
In de wintermaanden is de werkloosheid gemiddeld altijd iets hoger. Er is dan minder werk in bedrijfstakken als de bouwnijverheid, de landbouw en de horeca. Na februari verandert het seizoenpatroon sterk. Seizoeninvloeden hebben in de periode maart – mei per saldo nauwelijks meer gevolg voor het niveau van de werkloosheid. Na correctie is de werkloze beroepsbevolking in de periode maart – mei 2004 uitgekomen op 495 duizend. Dit is een stijging van 13 duizend ten opzichte van de periode februari – april 2004. Het gemiddelde stijgingstempo over de afgelopen zes maanden blijft hiermee constant op 12 duizend werklozen per maand.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.