Supers verdringen groenteboer en slager

De zelfstandige slagerij, groentewinkel en slijterij worden steeds meer verdrongen door de supermarkt. Van iedere euro die in 2003 is uitgegeven bij winkels in voedings- en genotmiddelen is 83 eurocent in de kassa van de supermarkt terecht gekomen. Dit was in 1995 nog 77 eurocent. In de periode 1995 - 2003 hebben vooral de groentewinkels flink omzet verloren.

Winkels in voedings- en genotmiddelen

Winkels in voedings- en genotmiddelen

Marktaandeel speciaalzaken afgenomen

Het marktaandeel van de speciaalzaken is de afgelopen acht jaar met een kwart afgenomen. Deze afname vertegenwoordigde in 2003 een ‘gemiste omzet’ van ongeveer 1,8 miljard euro. Het aantal speciaalzaken is in deze periode ook een kwart afgenomen tot iets minder dan 10 duizend bedrijven.

Omzetontwikkeling supermarkten en speciaalzaken

Omzetontwikkeling supermarkten en speciaalzaken

Omzet viswinkels flink hoger

Binnen de groep speciaalzaken is er in de periode 1995 – 2003 sprake van sterk tegengestelde ontwikkelingen. De omzet van viswinkels is vorig jaar ongeveer eenderde hoger uitgekomen dan in 1995. De omzet van groentewinkels daarentegen lag vorig jaar ongeveer 30 procent lager dan in 1995. Ook slagerijen hebben in vergelijking met 1995 omzet ingeleverd.

Omzetontwikkeling speciaalzaken voedings- en genotmiddelen

Omzetontwikkeling speciaalzaken voedings- en genotmiddelen

Omzet speciaalzaak ook begin 2004 in de min

In het eerste kwartaal van 2004 is de omzet van de speciaalzaken bijna 6 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het zesde kwartaal op rij dat de omzet van speciaalzaken is gedaald. Bij supermarkten daarentegen is de omzet in deze periode voortdurend gestegen.

De omzetontwikkeling bij speciaalzaken wordt mede beïnvloed door de prijzenoorlog tussen supermarkten die in oktober 2003 uitbrak. Ook de huidige periode van lage economische groei speelt hierbij een rol.

Paul Mooijman

Bron: StatLine