Omzet horeca lager in eerste kwartaal 2004

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 0,8 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van 2003. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. In het vierde kwartaal van 2003 was er nog sprake van een geringe omzetstijging.
Met een prijsstijging van 1,2 procent in het eerste kwartaal van dit jaar groeien de prijzen in de horeca beduidend minder snel dan in voorgaande jaren. Het omzetvolume daalde per saldo met 2 procent. Daarmee wordt de neerwaartse trend van de laatste jaren voortgezet.

Omzet cafetaria’s daalt het meest

De cafetaria’s hebben 3,9 procent minder omgezet in het eerste kwartaal van 2004 dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging bedroeg
1,2 procent. Het omzetvolume is daardoor 5,1 procent onder het niveau van het eerste kwartaal 2003 uitgekomen. Dit is het tweede kwartaal op rij dat het omzetvolume bij de cafetaria’s meer daalt dan in de overige onderdelen van de horeca.

Ook minder omzet bij hotels en restaurants

In het eerste kwartaal van dit jaar was de omzet van de hotels 0,9 procent lager in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook restaurants noteerden een lichte omzetdaling, namelijk van 0,1 procent. De lagere omzet van de restaurants over de eerste drie maanden van 2004 ging gepaard met een prijsstijging van 1,2 procent. Per saldo daalde het omzetvolume met 1,3 procent.

Omzet cafés stijgt

De cafés boekten 0,7 procent meer omzet in het eerste kwartaal van 2004 dan een jaar eerder. In deze branche overtrof de prijsstijging met 2,2 procent echter ruim de groei van de omzet. Het omzetvolume daalde hierdoor met 1,5 procent. Vanaf het eerste kwartaal 2001, dus al dertien kwartalen op rij, is er in de cafébranche sprake van een afnemend omzetvolume ten opzichte van een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads