Minder omzet detailhandel

In april 2004 heeft de detailhandel 1,5 procent minder omgezet dan in april vorig jaar. Al vanaf maart 2003 is de omzet lager dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS. De prijzen in de detailhandel waren in april 1,4 procent lager dan in april 2003. Het omzetvolume is nagenoeg gelijk gebleven. De omzetontwikkeling bij de detailhandel is in april 2004 positief beïnvloed door het verschil in samenstelling van de koopdagen, vergeleken met april een jaar eerder.

Non-foodwinkels opnieuw in de min

Non-foodwinkels hebben in april 3,6 procent minder omzet geboekt dan in april vorig jaar. Van de onderscheiden non-foodbranches daalde de omzet het sterkst bij winkels in woninginrichtingartikelen. Al bijna twee jaar is de omzet in de woninginrichtingbranche elke maand lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Ook bij winkels in bovenkleding, consumentenelektronica, doe-het-zelfartikelen en bij textielsupermarkten is de omzet in april afgenomen. Drogisterijen en winkels in huishoudelijke artikelen hebben meer omgezet dan in april vorig jaar.

Omzetstijging winkels in voedingsmiddelen

De omzet van de winkels in voedings- en genotmiddelen is in april 2004 met 2,8 procent toegenomen vergeleken met april vorig jaar. Ruim 80 procent van de omzet bij deze winkels komt voor rekening van supermarkten. De omzet bij de supermarkten is in april met 4 procent toegenomen, vergeleken met april vorig jaar. Speciaalzaken zoals groentewinkels en slagerijen zagen hun omzet in april met 3,5 procent teruglopen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads