Meer omzet voor industrie in april

De Nederlandse industrie heeft in april van dit jaar 5 procent meer omgezet dan in april 2003. Daarnaast heeft de industrie het herstel van de productie van de laatste maanden vastgehouden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Omzet april hoger

In april 2004 boekte de Nederlandse industrie 5 procent meer omzet dan een jaar eerder. De helft van deze toename is toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. In Nederland wist de industrie 2 procent meer om te zetten, wat ongeveer overeenkomt met de toename van de binnenlandse afzetprijzen. De industriële export was 8 procent hoger, bij bijna 3 procent hogere afzetprijzen. De toename van de afzetprijzen is vooral het gevolg van prijsstijgingen van aardolieproducten.
De grootste toename van de omzet in april 2004 werd gerealiseerd door de aardolie- en chemische industrie. Verder hebben ook de metaalindustrie en de papier- en grafische industrie meer omzet geboekt dan in april vorig jaar. Naast branches met meer omzet zijn er ook branches die minder hebben omgezet. De grootste afname van de omzet kwam op het conto van de voedings- en genotmiddelenindustrie.

Productie stabiel

De productie van de Nederlandse industrie is in de periode februari - april 2004 niet verder toegenomen. Na correctie voor seizoeninvloeden is er evenveel geproduceerd als in de periode november 2003 - januari 2004. Hiermee heeft de industrie het herstel van de productie van de laatste maanden vastgehouden. De ontwikkeling van de sterk exportgerichte industrie is een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van de totale economie.
De productie van investeringsgoederen steeg in de periode februari - april 2004. Dit sluit aan bij de toegenomen investeringen in het eerste kwartaal van 2004. Consumptiegoederen werden minder geproduceerd dan in de periode november 2003 - januari 2004. Na een aantal stijgingen is ook de productie van grondstoffen en halffabrikaten gedaald.
De industrieproductie, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatronen, lag in de periode februari - april 2004 nog iets onder het niveau van dezelfde periode van vorig jaar. Het verschil in productieniveau met vorig jaar is de laatste maanden sterk teruggelopen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.