Aantal vacatures stijgt

Het aantal vacatures is in het eerste kwartaal van 2004 gestegen. Eind maart 2004 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 111 duizend vacatures open. Dit zijn er 12 duizend meer dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Stijging na jarenlange daling

De stijging van het aantal vacatures sinds eind vorig jaar volgt op een bijna drie jaar durende daling. In het laatste kwartaal van 2003 steeg het aantal vacatures, na seizoencorrectie, met 7 duizend. Met de stijging van 12 duizend vacatures in het eerste kwartaal van 2004, lijkt zich een omslag af te tekenen.
In het eerste kwartaal van 2004 steeg vooral het aantal vacatures in de dienstverlening. De niet-commerciële dienstverlening telde aan het eind van dat kwartaal 5 duizend vacatures meer dan een kwartaal eerder. Deze sector omvat onder meer het openbaar bestuur, het onderwijs en de zorg. In de zakelijke dienstverlening steeg het aantal vacatures met 4 duizend.

Hogere vacaturegraad bij financiële instellingen en de horeca

De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen. Dit is een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt. Aan het eind van het eerste kwartaal van 2004 waren er 18 vacatures op de duizend banen. Dit zijn er evenveel als een jaar eerder. Op het niveau van de bedrijfstakken zijn er echter duidelijk verschillende ontwikkelingen. Zo is de vacaturegraad duidelijk toegenomen bij de financiële instellingen, landbouw, horeca en cultuur. In de gezondheids- en welzijnszorg daarentegen is de vacaturegraad aanzienlijk lager dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.