Inflatie in mei opgelopen naar 1,5 procent

De inflatie is in mei 2004 uitgekomen op 1,5 procent. Dit is 0,1 procentpunt hoger dan in april. De stijging van de inflatie in mei is geheel veroorzaakt door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode ging 0,2 procentpunt omhoog en kwam uit op 1,7 procent. Dit is duidelijk lager dan het gemiddelde in de Eurozone.

Prijzen in mei 0,2 procent hoger dan in april

Van april op mei 2004 zijn de prijzen voor consumenten gemiddeld 0,2 procent gestegen. Deze stijging is voor het grootste deel toe te schrijven aan de prijsstijging van autobrandstoffen. Daarnaast werden lichte prijsstijgingen gemeten voor vers fruit en aardappelen, en voor in het buitenland gekochte goederen en diensten. Ook de prijzen in de horeca stegen licht. Kleding, verse groenten, kaas en eieren, cd’s en dvd’s werden echter goedkoper.

Autobrandstoffen brengen inflatie omhoog

De toename van de inflatie in mei is geheel toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. Daarbij is niet alleen van belang dat de prijzen van april op mei 2004 bijna 4 procent stegen, maar ook dat de prijzen van autobrandstoffen van april op mei 2003 juist met bijna 3 procent daalden. Autobrandstoffen waren in mei 14,2 procent duurder dan een jaar eerder. In april was dit verschil nog 6,7 procent.

Inflatie volgens Europese rekenregels

De Nederlandse inflatie volgens de Europese rekenregels is van april op mei 2004 opgelopen van 1,5 naar 1,7 procent. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in mei met 0,5 procentpunt stijgt en uitkomt op 2,5 procent.
In april was de inflatie in Nederland volgens de Europese rekenregels 1,5 procent. Alleen in Finland werd een lagere inflatie gemeten, van -0,4 procent. Gemiddeld bedroeg de inflatie in de Eurozone in april 2,0 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads