Industriële ondernemers optimistischer

De ondernemers in de industrie zijn in mei 2004 duidelijk optimistischer dan in april. Het producentenvertrouwen is gestegen tot 1,8. Dit is een forse stijging ten opzichte van het aprilcijfer van -1,4. Het producentenvertrouwen in de industrie heeft in mei 2004 de hoogste stand na februari 2001 bereikt. Sinds het dieptepunt van de huidige cyclus in juni 2003 laat het producentenvertrouwen een opgaande lijn zien. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Ondernemers verwachten meer productie en hebben meer orders

Een stijging van het producentenvertrouwen met 3,2 punten is uitzonderlijk. Alle drie onderdelen waaruit de stemmingsindicator voor de industrie is samengesteld laten een verbetering zien. De drie deelindicatoren zijn: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.
Het aantal ondernemers dat een toename van de productie verwacht, neemt toe. Steeds minder ondernemers vinden hun voorraad gereed product te hoog. Het oordeel over de orderpositie verbetert voor de negende maand op rij.
De producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen zijn over de verwachte productie en bij hun oordeel over de orderpositie aanmerkelijk optimistischer dan de producenten van consumptiegoederen.
Het producentenvertrouwen verbetert tot dusver dit jaar aanzienlijk sterker dan het consumentenvertrouwen dat vandaag eveneens gepubliceerd is door het CBS. Dit valt samen met een verbetering in de economie waarin de export aantrekt maar de consumptie van huishoudens niet.

Meer orders ontvangen

De ondernemers in de industrie melden dat zij zowel uit het binnenland als uit het buitenland meer orders hebben ontvangen. De orderpositie is verbeterd. De producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen zijn meer tevreden over hun orderontvangst dan die van consumptiegoederen.
Per saldo verwacht één op de elf ondernemers de personeelsomvang in de komende maanden te verminderen. Dit zijn er beduidend minder dan in 2003. Eén op de twaalf ondernemers verwacht dat hun verkoopprijzen zullen stijgen. Dit zijn er aanzienlijk meer dan in 2003. Het zijn vooral de producenten van halffabrikaten die dit verwachten.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.