Werkloosheid onveranderd hoog

Nederland telde in de periode februari – april van 2004 gemiddeld 499 duizend werklozen. Dit zijn er 113 duizend meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Gedurende de afgelopen drie maanden was gemiddeld 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. In dezelfde periode van vorig jaar was dit 5,2 procent.

Trend werkloosheid blijft stijgend

Door seizoeninvloeden is de werkloosheid in deze periode altijd hoger. Na correctie voor deze invloeden komt de werkloze beroepsbevolking uit op 482 duizend, vrijwel gelijk aan die over de vorige periode. Voor de ontwikkeling kan beter naar een langere periode worden gekeken. De afgelopen zes maanden nam de werkloosheid toe met gemiddeld 12 duizend per maand.

Toename over de gehele linie

De werkloosheid is ten opzichte van dezelfde periode in 2003 bij zowel mannen als vrouwen en in alle leeftijdsgroepen gestegen. Er zijn meer mannen dan vrouwen werkloos. Het aantal werkloze mannen in februari – april 2004 bedroeg 261 duizend, het aantal werkloze vrouwen 238 duizend. De werkloosheid onder vrouwen is met 7,5 procent hoger dan de 6,0 procent bij de mannen.

Werkgelegenheid vrijwel stabiel

In de periode februari – april 2004 hadden gemiddeld 7 044 duizend personen betaald werk voor twaalf uur of meer per week. De werkzame beroepsbevolking is met 39 duizend afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Na correctie voor seizoeninvloeden is het niveau van de werkgelegenheid in de afgelopen vijf maanden vrijwel stabiel gebleven.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.