Auto na gemiddeld 14 jaar een wrak

Auto’s worden op steeds hogere leeftijd voor ontmanteling bij autodemontagebedrijven aangeboden. In 2003 was bijna 35 procent van alle autowrakken ouder dan 15 jaar. Vier jaar eerder was dit nog 21 procent.

In 2003 is een personenauto gemiddeld 14,1 jaar voor hij op de sloop terecht komt, een bedrijfsauto 13,3 jaar. Hiermee zijn sloopauto’s gemiddeld 7 maanden ouder dan vier jaar terug.

Voertuigwrakken per leeftijdsklasse

Voertuigwrakken per leeftijdsklasse

Half miljoen auto’s aan verkeer onttrokken

In 2003 zijn 497 duizend voertuigen van de Nederlandse wegen verdwenen. Ongeveer 184 duizend voertuigen vonden een bestemming in het buitenland en 310 duizend zijn aangeboden bij autodemontagebedrijven.

Demontage of export

Tweederde van de personenauto’s die aan het verkeer zijn onttrokken, wordt gesloopt. Eenderde wordt geëxporteerd. Van de bedrijfsauto’s gaat een kwart naar de sloop en driekwart naar het buitenland.

Uitval motorvoertuigenpark

Uitval motorvoertuigenpark

In 2003 is de export van deze vrijgekomen personenauto’s met 8 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Steeds meer jonge tweedehands auto’s vanaf vijf, zes jaar oud zijn erg gewild in Oost-Europese en Afrikaanse landen.

Van de 310 duizend voertuigen die voor demontage zijn aangeboden bestaat 94 procent uit personenauto’s en 6 procent uit bedrijfsauto’s.

Gerekend naar het gewicht is dit 295 duizend ton, waarvan 89 procent personenauto’s en 11 procent bedrijfsauto’s.

Helft van de wrakken gedemonteerd in drie provincies

De helft van de wrakken wordt gestript in de provincies Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland. De genoemde provincies nemen nagenoeg een gelijk aandeel voor hun rekening.

Demontage aantal voertuigwrakken naar provincie, 2003

Demontage aantal voertuigwrakken naar provincie, 2003

René Jolly

Bron: StatLine