Omzet farmaceutische producten sterk gegroeid

De Nederlandse industrie beleeft moeilijke jaren. In 2003 was de productie van de Nederlandse industrie 2,3 procent lager dan een jaar eerder en 4,7 procent lager dan in 2000. Ook de omzet laat een vergelijkbaar beeld zien. De omzet van de farmaceutische grondstoffen en producten is echter tussen 2000 en 2003 toegenomen met ruim 14 procent.

Ontwikkeling omzet en productie industrie en chemie

Ontwikkeling omzet en productie industrie en chemie

De chemische industrie is de enige branche in de industrie waar de productie in de afgelopen tijd van jaar tot jaar is toegenomen. Door lagere afzetprijzen bleef de omzet hierbij iets achter, maar in 2003 lag de omzet bijna 4 procent hoger dan in het jaar 2000.

Omzetontwikkeling chemische producten, 2000-2003

Omzetontwikkeling chemische producten, 2000-2003

Farmaceutische producten in opmars

De basischemie is een zeer belangrijk onderdeel van de chemische industrie in Nederland. De relatieve omvang van deze tak loopt echter langzaam terug. Tegelijkertijd breidt de chemische industrie haar activiteiten in de categorie ‘farmaceutische grondstoffen en producten’ flink uit.

Het gaat hier om de productie van farmaceutische halffabrikaten en geneesmiddelen. Van alle categorieën chemische producten is alleen de omzet van de farmaceutische grondstoffen en producten tussen 2000 en 2003 toegenomen en wel met ruim 14 procent. De omzet in de andere categorieën liep in dezelfde periode met ongeveer 5 procent terug.

Als gevolg van de stijgende omzet in farmaceutische producten en de dalende omzet in andere belangrijke onderdelen van de chemische industrie, neemt het aandeel van de omzet van farmaceutische producten en grondstoffen in het totaal toe. In het eerste kwartaal van 2000 was dit aandeel ruim 16 procent. In het derde kwartaal van 2003 tot was dit opgelopen tot ruim 19 procent.

Cees Maas

Bron: StatLine Verkoop chemische producten Productie- en omzetontwikkeling chemie