Internationale handel hoger in maart

De waarde van de in- en uitvoer van goederen was in maart 2004 aanzienlijk hoger dan in maart 2003. De invoer bedroeg 19,2 miljard euro en was 5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De uitvoer is uitgekomen op 22,1 miljard euro en was daarmee 6 procent hoger. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De prijzen van de in- en uitvoer zijn licht gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De stijging van de in- en uitvoer werd voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat maart in 2004 twee werkdagen meer telde dan in 2003.

Handel met landen van de Europese Unie toegenomen

In maart 2004 bestond de Europese Unie nog uit 15 lidstaten. De handel in goederen met deze landen is in maart 2004 toegenomen. De waarde van de invoer was 2 procent hoger en is uitgekomen op 10,8 miljard euro. De uitvoer was eveneens 2 procent hoger en bedroeg 16,4 miljard euro.
De handel met de tien nieuwe lidstaten was in maart 2004 ook hoger dan in maart 2003. Als deze landen in maart al bij de Europese Unie zouden hebben behoord, dan zou zowel de invoer uit als de uitvoer naar de 25 landen van de nieuwe Europese Unie 3 procent hoger zijn uitgekomen dan in maart 2003.

Handel met landen buiten de Europese Unie aanzienlijk hoger

In maart 2004 is de handel met landen buiten de EU flink toegenomen. De waarde van de invoer is met 8 procent gestegen en uitgekomen op 8,5 miljard euro. De waarde van de uitvoer naar landen buiten de Europese Unie was zelfs 16 procent hoger dan in maart 2003 en bedroeg 5,6 miljard euro. Een dergelijke stijging is sinds januari 2001 niet meer voorgekomen en betrof vrijwel alle landen en goederencategorieën.

Invoer uit Rusland en China hoger in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2004 heeft vooral de invoer uit Rusland en China een forse stijging laten zien met respectievelijk 54 en 25 procent. Uit Rusland is vooral meer aardolie ingevoerd en uit China meer machines.
De totale invoerwaarde in het eerste kwartaal van 2004 is dankzij de stijging in maart toch nog op hetzelfde niveau uitgekomen als in het eerste kwartaal van vorig jaar. De uitvoerwaarde was over dezelfde periode 1 procent hoger. De prijzen lagen overigens in het eerste kwartaal van 2004 iets lager dan in het jaar ervoor.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads