Inflatie in april opgelopen naar 1,4 procent

De inflatie is in april 2004 uitgekomen op 1,4 procent. Dat is 0,3 procentpunt hoger dan in maart. Deze toename komt na een periode van drie jaar waarin de inflatie bijna voortdurend is gedaald. De stijging van de inflatie in april is vrijwel geheel veroorzaakt door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en tabak. Dit blijkt uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.
Ook de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode ging 0,3 procentpunt omhoog en kwam uit op 1,5 procent.

Prijzen in april 0,4 procent hoger dan in maart

Van maart op april 2004 zijn de prijzen gemiddeld 0,4 procent gestegen. Ongeveer de helft van deze stijging is toe te schrijven aan de prijsstijging van tabaksartikelen. Per 1 februari werd niet alleen de accijns op sigaretten verhoogd, ook de fabrieksprijs ging omhoog. Terwijl in februari en maart nog veel sigaretten uit oude voorraden werden verkocht, zijn in april vrijwel uitsluitend pakjes met nieuwe prijzen in de winkels aangetroffen.
Ook autorijden werd in april duurder. Dit komt niet alleen door duurdere autobrandstoffen, maar ook door hogere tarieven voor de motorrijtuigenbelasting.
Voedingsmiddelen daalden daarentegen in april nog iets verder in prijs. Onder andere vlees, eieren en verse groenten waren goedkoper dan in maart.

Benzine en tabak stoppen daling van de inflatie

De prijsstijging van maart op april 2004 was groter dan de prijsstijging in dezelfde periode een jaar eerder. Hierdoor is de inflatie weer toegenomen. In april 2004 waren de prijzen gemiddeld 1,4 procent hoger dan een jaar geleden.
De stijging van de inflatie is deze maand voor ongeveer de helft toe te schrijven aan de prijsstijging van tabaksartikelen. Deze zijn nu ruim 21 procent duurder dan een jaar geleden.
De prijsontwikkeling van autobrandstoffen had ongeveer een even groot effect op de toename van de inflatie. Daarbij is niet alleen de prijsstijging in april van dit jaar van belang, maar ook het feit dat de prijzen van autobrandstoffen in april vorig jaar juist daalden. Autobrandstoffen waren in april van dit jaar 6,7 procent duurder dan in april 2003. Vorige maand was dat nog 1,3 procent.
De inflatie is daarentegen geremd door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen. Deze waren in april 2,8 procent goedkoper dan een jaar geleden. Vorige maand was dat nog 2,0 procent.

Inflatie volgens Europese rekenregels

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde norm is van maart op april 2004 opgelopen van 1,2 naar 1,5 procent. Dit cijfer komt daarmee weer op het niveau van januari van dit jaar. Eurostat, het Europese statistische bureau, verwacht dat de inflatie in de Eurozone in april eveneens met 0,3 procentpunt oploopt en uitkomt op 2,0 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads