Handel met nieuwkomers EU toegenomen

De Nederlandse in- en uitvoer met de tien nieuwe EU-landen is in 2003 toegenomen. De invoer is in vergelijking met een jaar eerder met 4 procent gestegen tot 4,7 miljard euro. De export naar de nieuwkomers is het afgelopen jaar met bijna 3 procent toegenomen tot 7,3 miljard euro. Ter vergelijking: de waarde van de totale Nederlandse in- en uitvoer is in 2003 nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2002.

Goederenhandel met nieuwe EU-lidstaten, 2003

Goederenhandel met nieuwe EU-lidstaten, 2003

Aandeel in totale handel beperkt

De goederenhandel met de nieuwe EU-partners is relatief beperkt. Ruim 2 procent van de invoer komt uit deze tien landen terwijl 3 procent van de Nederlandse uitvoer naar deze landen gaat. Nederland handelt het meest met Polen, Tsjechië en Hongarije. Circa 80 procent van de handel met de nieuwkomers vindt met deze drie landen plaats.

Polen belangrijkste nieuwkomer

Polen is van de nieuwe toetreders de belangrijkste handelspartner voor Nederland. De invoer uit Polen is in 2003 met 2 procent toegenomen tot 1,6 miljard euro. De export naar Polen is in 2003 echter met 4 procent afgenomen tot 2,7 miljard euro.

Forse stijging invoer uit Tsjechië

In 2003 is de invoer uit Tsjechië met bijna eenderde toegenomen tot 1,1 miljard euro. Er werden voornamelijk meer computers ingevoerd. De invoer uit deze nieuwe EU-lidstaat is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld.

Uitvoer naar Tsjechië licht toegenomen

Nederland heeft in 2003 voor 1,6 miljard euro naar deze nieuwe lidstaat uitgevoerd. Dit is 4 procent meer dan in 2002. Met name kunststof en microprocessors werden meer naar Tsjechië uitgevoerd. De Nederlandse uitvoer naar Tsjechië is de afgelopen vijf jaar eveneens meer dan verdubbeld.

Samenstelling goederenhandel nieuwe EU-lidstaten, 2003

Samenstelling goederenhandel nieuwe EU-lidstaten, 2003

Machines meest verhandeld

De handel met de 10 nieuwe lidstaten bestaat voor bijna de helft uit machines. Hierbij moeten we vooral denken aan computers, computeronderdelen, huishoudelijke- en andere elektrische apparaten.

Wiel Packbier

Bron: StatLine