Veel minder vacatures voor schoolverlaters

Het aantal vacatures dat geschikt is voor schoolverlaters is tussen 2000 en 2003 gedaald van 81 tot 19 duizend. De financiële instellingen kenden naar verhouding de minste vacatures voor schoolverlaters. Daar was slechts een op de tien geschikt voor schoolverlaters. Tussen 2000 en 2003 is ook het aandeel vacatures dat moeilijk vervulbaar is fors afgenomen.

Vacatures voor schoolverlaters tot een kwart gedaald

Tussen 2000 en 2003 is het aantal openstaande vacatures afgenomen van 183 duizend tot 81 duizend. Van deze vacatures is slechts een deel geschikt voor mensen die net hun opleiding hebben afgerond. Schoolverlaters konden in september 2000 kiezen uit 44 procent van alle vacatures. In september 2003 was dit gedaald tot 24 procent.

Vacatures, 2000-2003

Vacatures, 2000-2003

Sterkste afname bij financiële instellingen

Het aandeel vacatures dat geschikt is voor schoolverlaters is het sterkst afgenomen bij de financiële instellingen. In deze bedrijfstak daalde het van 40 naar 11 procent. Ook in de bouwnijverheid, de industrie, het openbaar bestuur en de vervoer en communicatie was sprake van een sterke daling. In deze bedrijfstakken nam het aandeel dat geschikt is voor schoolverlaters met meer dan de helft af.

Aandeel vacatures voor schoolverlaters naar bedrijfstak

Aandeel vacatures voor schoolverlaters naar bedrijfstak

Forse daling moeilijk vervulbare vacatures

Werkgevers beschouwen sommige vacatures als moeilijk vervulbaar. Tussen 2000 en 2003 is het aandeel hiervan fors afgenomen. Eind september 2000 was de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar. Drie jaar later was dat nog maar eenvijfde. Eind september 2003 waren volgens de werkgevers 18 duizend vacatures moeilijk vervulbaar.

Aandeel moeilijk vervulbare vacatures naar bedrijfstak
Aandeel moeilijk vervulbare vacatures naar bedrijfstak

In alle bedrijfstakken is het aandeel moeilijk vervulbare vacatures verminderd. De sterkste afname deed zich voor in de horeca. Daar liep het terug van 56 tot 13 procent. Ook in de bouwnijverheid, de landbouw en visserij, de handel en de financiële instellingen is het aandeel moeilijk vervulbare vacatures sterk verminderd. In 2003 was de industrie met 35 procent de bedrijfstak met het grootste aandeel moeilijk vervulbare vacatures. Het ging in deze bedrijfstak in totaal om 3 duizend vacatures.

Jeremy Weidum

Bron: StatLine