Consumptie in café lager dan in 1997

Restaurants zetten in 2003 ruim 2,5 procent minder om dan in 2002, in lunchrooms en fastfoodzaken was de omzetdaling ruim 1,5 procent en in cafés ruim 1 procent.

Omzet restaurants, cafés en eetgelegenheden

Omzet restaurants, cafés en eetgelegenheden

Omzetdaling voor het eerst sinds jaren

De omzetten van lunchrooms en fastfoodzaken daalden voor het eerst sinds 1996. De daling van de omzetten van cafés en restaurants is de eerste sinds 1993. De omzetdaling is het directe gevolg van een forse daling van de consumptie, die overigens al drie jaar duurt.

Veel duurder

Restaurants, kleinere eetgelegenheden en cafés hebben de afgelopen jaren forse prijsstijgingen doorgevoerd. In 2003 kostte een bezoek aan een restaurant 13 procent meer dan in 2000. De prijzen in lunchrooms en fastfoodzaken stegen in dezelfde periode met 16 procent, de prijzen in cafés stegen zelfs met 20 procent.

De hoogste prijsstijgingen deden zich voor in 2001 en in 2002. In deze periode stegen de prijzen tweemaal zoveel als in 2000. In 2003 waren de prijsstijgingen aanzienlijk minder.

Prijzen restaurants, cafés en eetgelegenheden

Prijzen restaurants, cafés en eetgelegenheden

Hoogste consumptiedaling bij cafés

De consumptie nam het meest af in de sectoren waar de prijzen het hardst omhoog gingen. De daling van de consumptie in restaurants, waar de prijzen sinds 2000 het minst snel zijn gestegen, was relatief beperkt. In de cafésector, waar de prijzen het meest zijn gestegen, was de consumptiedaling het grootst. Door de forse consumptiedaling in cafés ligt de consumptie in 2003 zelfs beneden het niveau van 1997.

Consumptie restaurants, cafés en eetgelegenheden

Consumptie restaurants, cafés en eetgelegenheden

In hoeverre de prijsstijgingen verantwoordelijk zijn voor de daling van de consumptie is moeilijk vast te stellen. Ook andere factoren, zoals de laagconjunctuur en de ontwikkeling van de koopkracht, spelen een rol.

Roos Schellings

Bron: StatLine