Uitvoer hoger in februari

In februari 2004 bedroeg de waarde van de uitvoer van goederen 19,4 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in februari 2003. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De waarde van de ingevoerde goederen was 1 procent lager en is uitgekomen op 16,9 miljard euro. In februari 2004 zijn zowel de invoer- als uitvoerprijzen gedaald ten opzichte van februari 2003. Het volume van de in- en uitvoer was dan ook hoger vergeleken met dezelfde maand in 2003. Februari 2004 was een schrikkelmaand. De extra dag was een zondag en had daardoor een beperkte invloed.

Handel met EU-landen lager

Nederland heeft in februari 2004 voor 14,5 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen van de Europese Unie. Dit is 2 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. De uitvoer naar de meeste Zuid-Europese landen nam echter toe. De waarde van de invoer is met 3 procent afgenomen tot 9,4 miljard euro.

Waarde uitvoer naar niet-EU-landen 8 procent hoger

In februari 2004 is door Nederland, in vergelijking met februari 2003, aanzienlijk meer uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie. De uitvoer was 8 procent hoger en is uitgekomen op 4,9 miljard euro. Ook de invoer uit niet-EU-landen was hoger dan een jaar geleden. Deze is met 2 procent gestegen en bedroeg 7,5 miljard euro.

Minder invoer van voedsel en dranken

Net zoals in januari was ook in februari 2004 de invoer van voedsel en dranken beduidend lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. In februari 2004 was de waarde van de invoer hiervan 11 procent minder. De invoer van machines en transportmiddelen was daarentegen 4 procent hoger dan in februari 2003.
Bij de uitvoer zijn de verschillen minder groot. De waarde van de uitgevoerde grondstoffen en minerale producten lag 3 procent lager dan in februari 2003, terwijl de waarde van de uitgevoerde chemische producten 3 procent hoger is uitgekomen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads