Lage incidentele loonstijging in 2002

De incidentele loonstijging is in 2002 op 0,1 procent uitgekomen. Dit is aanmerkelijk minder dan in de jaren daarvoor. In de zakelijke dienstverlening was de incidentele loonontwikkeling in 2002 zelfs negatief. Tot het incidenteel loon behoren onder meer winstuitkeringen, toeslagen en bonussen.

Incidentele ontwikkeling jaarlonen

Incidentele ontwikkeling jaarlonen

Cao-lonen stegen sneller dan verdiende lonen

In 2002 stegen de verdiende jaarlonen van werknemers met 3,0 procent. De cao-lonen stegen met 3,7 procent. Het verschil tussen beide loonstijgingen was dus -0,7 procent. Dit verschil is voor een belangrijk deel te verklaren uit veranderingen in de samenstelling van de groep werknemers. In 2002 kwamen er bijvoorbeeld veel deeltijders bij. Dat had een negatief effect op de verdiende lonen, omdat deeltijders gemiddeld een lager jaarloon hebben dan voltijders.

Incidentele loonstijging laagste sinds jaren

Indien de veranderingen in samenstelling van de groep werknemers niet meegenomen worden, resteert voor 2002 een incidentele loonstijging van 0,1 procent. Dit duidt op een beperkte toename van niet in cao’s vastgelegde beloningen, zoals bonussen en winstuitkeringen. De incidentele loonstijging was in 2002 lager dan in de voorgaande jaren.

Incidentele loondaling in commerciële dienstverlening

In 2002 was de incidentele loonontwikkeling in de commerciële dienstverlening negatief, namelijk -0,6 procent. In de niet-commerciële dienstverlening was de stijging met 1,0 procent naar verhouding hoog.

Incidentele ontwikkeling jaarlonen naar sector, 2002

Incidentele ontwikkeling jaarlonen naar sector, 2002

Hoogste stijging in de gezondheids- en welzijnszorg

De hoge incidentele loonstijging in de niet-commerciële dienstverlening werd voornamelijk bepaald door de gezondheids- en welzijnszorg. Na drie jaar van daling was in deze bedrijfstak in 2002 weer sprake van een incidentele loonstijging. Dit kwam door de sterke groei van het aantal werknemers in de zorgsector vanaf 2001. Nieuwe werknemers krijgen relatief veel salarisverhogingen, terwijl het zittende personeel vaak al het salarisplafond bereikt heeft.

Incidentele ontwikkeling jaarlonen naar bedrijfstak

Incidentele ontwikkeling jaarlonen naar bedrijfstak

In de commerciële dienstverlening neemt de zakelijke dienstverlening het grootste deel van de incidentele loondaling voor haar rekening. In de zakelijke dienstverlening was de incidentele loonontwikkeling voor het eerst in zeven jaar negatief. Door de slechte economische resultaten zijn in 2002 minder extra beloningen uitbetaald dan in de jaren daarvoor.

Mark Zuiderwijk

Bron: StatLine