Ziekteverzuim bedrijfsleven 11 procent gedaald

In het bedrijfsleven is het ziekteverzuim in 2003 met 11 procent gedaald ten opzichte van 2002. Bij de rijksoverheid was de afname 4 procent. Mogelijke oorzaken van de daling zijn wijzigingen in de wetgeving rond ziekteverzuim, de verbetering van arbeidsomstandigheden en de economische teruggang.

Ziekteverzuim op laagste niveau sinds 1997

In 2003 was het ziekteverzuim bij particuliere bedrijven gemiddeld 4,8 procent. Dit betekent dat per dag één op de 21 werknemers in het bedrijfsleven ziek thuis bleef. Dit is fors minder dan in 2002, toen het ziekteverzuim 5,4 procent bedroeg. Het verzuim in het bedrijfsleven is sinds 1997 niet meer zo laag geweest.

Ziekteverzuim particuliere bedrijven

Ziekteverzuim particuliere bedrijven

Oorzaken van de daling

Een mogelijke oorzaak van de daling van het ziekteverzuim is de invoering van de wet Verbetering Poortwachter. Deze verplicht werkgevers om zieken beter te begeleiden. Daarnaast sluiten vakbonden en werkgevers steeds vaker arboconvenanten af, waarin afspraken over arbeidsomstandigheden en terugdringing van ziekteverzuim zijn opgenomen. Ook de economische teruggang kan een rol spelen. In economisch mindere tijden melden werknemers zich minder vaak ziek.

Ziekteverzuim landbouw daalde met eenderde

In 2003 was het ziekteverzuim met 5,8 procent het hoogst in de niet-commerciële dienstverlening en in de industrie. Het hoge verzuim in de niet-commerciële dienstverlening komt voornamelijk door de gezondheids- en welzijnszorg (6,2 procent verzuim). Het verzuim in de zorg is de afgelopen jaren wel fors gedaald. In 2000 was het nog 7,8 procent. Bij de industrie komt het hoge ziekteverzuim vooral door tewerkgestelden op sociale werkplaatsen. De landbouw had met 2,6 procent het laagste ziekteverzuim. In deze bedrijfstak is het verzuim het afgelopen jaar met eenderde gedaald.

Ziekteverzuim particuliere bedrijven naar bedrijfstak

Ziekteverzuim particuliere bedrijven naar bedrijfstak

Sterke daling ziekteverzuim bij kleine bedrijven

Bedrijven met honderd of meer werknemers hadden in 2003 een verzuim van gemiddeld 5,9 procent. Dat is veel minder dan het verzuim van 6,6 procent een jaar eerder. Bij bedrijven met minder dan tien werknemers was de daling het grootst. Daar nam het verzuim af van 3,1 procent in 2002 naar 2,2 procent in 2003.

Ziekteverzuim rijksoverheid minder gedaald

Bij de rijksoverheid is het ziekteverzuim afgenomen van 5,6 procent in 2002 naar 5,4 procent in 2003. Deze daling is minder fors dan in 2002. In 2001 was het ziekteverzuim bij het Rijk nog 6,5 procent.

Ziekteverzuim rijksoverheid

Ziekteverzuim rijksoverheid

John Kartopawiro

Bron: StatLine