Verkopen detailhandel lager

In februari 2004 heeft de detailhandel 4,9 procent minder omgezet dan in februari vorig jaar. Winkelen is in deze periode 1,1 procent goedkoper geworden; het omzetvolume was 3,8 procent kleiner. Het is de twaalfde maand op rij dat de omzet van de detailhandel lager uitkwam dan in dezelfde maand een jaar eerder, aldus het CBS.

Omzet non-foodwinkels in mineur

De winkels in non-foodartikelen hebben in februari 2004 7,7 procent minder omzet geboekt dan in februari een jaar eerder. De winkels in woninginrichtingartikelen hebben het grootste omzetverlies geboekt, namelijk bijna 14 procent ten opzichte van februari vorig jaar. Ook bij winkels in consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen, bij doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten is de omzet lager uitgekomen. Drogisterijen daarentegen hebben in februari bijna 2 procent meer omzet gerealiseerd dan een jaar eerder.

Omzetdaling bij winkels in voedingsmiddelen

In februari 2004 hebben winkels in voedings- en genotmiddelen 0,7 procent minder omzet geboekt dan in februari 2003. Deze daling komt voor rekening van speciaalzaken zoals groentewinkels en slagerijen. Deze winkels hebben in februari 8,5 procent minder omgezet dan een jaar eerder. Supermarkten hebben in februari 1 procent meer omzet behaald dan vorig jaar. De prijzen bij de supermarkten lagen 1,4 procent lager. Deze prijsdaling hangt samen met de prijzenoorlog tussen supermarkten die eind oktober 2003 uitbrak.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads