Industrie houdt verbetering niet vast

De situatie in de Nederlandse industrie is in februari 2004 licht verslechterd. Zowel de productie als de omzet was lager dan in februari 2003. De kleine verbetering in januari heeft de industrie niet vast kunnen houden. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Productie lager

De industrie heeft in februari van dit jaar 2 procent minder geproduceerd dan een jaar eerder. In januari lag de productie nog boven het niveau van een jaar eerder. De aardolie-, chemische en rubberindustrie en de papier- en grafische industrie hebben in februari 2004 meer geproduceerd dan in februari 2003. De voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie leverden juist minder productie. De sterk op export gerichte industrieproductie is een belangrijke graadmeter voor de ontwikkeling van de totale Nederlandse economie.

Minder omzet

In februari van dit jaar heeft de Nederlandse industrie 3 procent minder omgezet dan in februari 2003. Op de binnenlandse markt is 4 procent minder omgezet, terwijl de industriële export 2 procent lager was.
In vergelijking met februari vorig jaar deed de grootste terugval van de omzet zich voor bij de voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie. Alleen door de aardolie-, chemische en rubberindustrie werd meer verkocht. De schrikkeldag in februari 2004 had vrijwel geen effect op de omzet. Deze viel namelijk op een zondag, zodat het aantal werkdagen in februari even groot was als een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads