Consumptie in januari 0,1 procent lager

Het volume van de binnenlandse consumptie door huishoudens was in januari 0,1 procent kleiner dan in januari 2003. In de tweede helft van 2003 werd nog bijna 2 procent minder geconsumeerd dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
De ontwikkeling van de consumptie in januari hing deels samen met een gunstiger koopdagenpatroon en de gevolgen van beleidsmaatregelen in de zorg. Zonder deze effecten zou de ontwikkeling van de consumptie in januari ruim een half procentpunt lager zijn uitvallen. Ook dan is de daling van de consumptie echter kleiner dan in de afgelopen maanden.

Kleinere afname bij goederenconsumptie

De ontwikkeling van de consumptie in januari 2004 is opwaarts beïnvloed door een verschil in de samenstelling van de koopdagen vergeleken met januari 2003. Januari dit jaar telde een zaterdag meer en een woensdag minder dan januari 2003. Dit had vooral effect op de consumptie van goederen. Aan goederen werd in januari voor prijsverandering gecorrigeerd 1,2 procent minder uitgegeven dan in januari 2003. Zonder de gunstiger samenstelling van de koopdagen was het volume van de bestedingen aan goederen in januari 1,6 procent kleiner dan een jaar eerder. Hiermee is de maandelijkse teruggang beduidend kleiner dan in de tweede helft van 2003. Toen werd er voor prijsverandering gecorrigeerd per maand gemiddeld 3,5 procent minder besteed aan goederen.
Aan diensten is in januari 1,1 procent meer besteed dan een jaar eerder. Bij deze consumptiecategorie was de invloed van het verschil in de samenstelling van de koopdagen minder groot dan bij de goederen.

Consumptie diensten hoger door beleidsmaatregelen

De bestedingen in januari 2004 werden niet alleen opwaarts beïnvloed door een verschil in de samenstelling van de koopdagen met januari 2003. Als gevolg van beleidsmaatregelen in de zorg vond een verschuiving plaats van de consumptieve bestedingen door de overheid naar de consumptie door huishoudens. Met ingang van 1 januari 2004 zijn de huishoudens meer zelf gaan betalen voor medische en maatschappelijke zorg. Hierdoor kwam met name de consumptie van diensten hoger uit.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.