Omzet detailhandel lager

In januari 2004 heeft de detailhandel 3 procent minder omgezet dan in dezelfde maand van 2003. De prijzen in de detailhandel zijn in deze periode met 1 procent gedaald, het volume was 2 procent kleiner.
Non-foodwinkels en winkels in voedings- en genotmiddelen laten een tegengesteld beeld zien. Bij de non-foodwinkels is de omzet in januari 5,9 procent afgenomen. Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen daarentegen is de omzet 1,4 procent gegroeid ten opzichte van januari 2003, aldus het CBS.
De omzetontwikkeling bij de detailhandel is in januari positief beïnvloed door het verschil in samenstelling van de koopdagen, vergeleken met januari vorig jaar.

Woninginrichtingbranche zet minder om

De winkels in artikelen voor woninginrichting hebben in januari 2004 ruim 10 procent minder omzet geboekt dan in januari een jaar eerder. Ook bij de winkels in bovenkleding, consumentenelektronica en bij de textielsupermarkten was de omzet lager. Van de onderscheiden non-foodbranches hebben alleen winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen in januari een hogere omzet gerealiseerd dan een jaar eerder.
De omzetdaling bij de non-foodwinkels in januari is een voortzetting van de ontwikkeling in 2003 toen de omzet met bijna 6 procent afnam.

Omzet supermarkten hoger

Supermarkten hebben in januari bijna 3 procent meer omzet behaald dan in januari vorig jaar. De prijzen bij de supermarkten lagen 0,7 procent lager dan vorig jaar. Deze prijsdaling hangt samen met de prijzenoorlog tussen supermarkten die eind oktober 2003 uitbrak.
Bij de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen, zoals groentewinkels en slagerijen, is in januari 5,5 procent minder omgezet.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads