Werkloosheid stijgt sterk in Flevoland en Noord-Brabant

In 2003 liep in bijna alle provincies de werkloosheid op. Vooral in de provincies Flevoland en Noord-Brabant was de stijging fors. Ook in de steden Amsterdam en Rotterdam groeide de werkloosheid van 2002 op 2003 sterk.

In Flevoland en Noord-Brabant snelste stijging

De werkloosheid in Nederland is in 2003 met ruim 1 procentpunt gestegen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking. De provincie Flevoland liet de snelste stijging zien. De werkloosheid groeide van 5 procent in 2002 tot ruim 7 procent in 2003. Noord-Brabant kende ook een sterke toename: van ruim 3 procent tot bijna 5 procent in 2003.

Niet in alle provincies een forse stijging

In Drenthe lag de werkloosheid in 2003 op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. Daarnaast lijkt de werkloosheid in de provincies Utrecht en Limburg minder hard te stijgen dan het landelijk gemiddelde.

Werkloosheid naar provincie

Werkloosheid naar provincie

Groningen opnieuw hoogste werkloosheid

Groningen kent al jaren de hoogste werkloosheid van ons land. In 2003 was daar ruim 8 procent van de beroepsbevolking werkloos. Zeeland was met bijna 4 procent net als in 2002 de provincie met de laagste werkloosheid.

Sterke stijging in Amsterdam en Rotterdam

In Amsterdam en Rotterdam is de werkloosheid van 2002 op 2003 sterk gestegen. In Amsterdam kwam de werkloosheid in 2003 uit op ruim 8 procent van de beroepsbevolking. In 2002 was dat nog 5 procent.

Werkloosheid in de vier grote steden

Werkloosheid in de vier grote steden

Rotterdam hoogste werkloosheid

Net als in voorgaande jaren was de werkloosheid in Rotterdam het hoogst. Eentiende van de Rotterdamse beroepsbevolking zat in 2003 zonder werk. De werkloosheid is er tweemaal zo hoog als het landelijke gemiddelde. In Utrecht en Den Haag lag de werkloosheid in 2003 iets boven het landelijke niveau. In deze steden was circa 6 procent van de beroepsbevolking werkloos.

Sabine Lucassen

Bron: StatLine