Ruim elfhonderd branden in gebouwen waar groepen wonen

In 2002 zijn ruim elfhonderd branden uitgebroken in gebouwen voor groepshuisvesting De helft hiervan vond plaats in verzorgings- en verpleeghuizen. Ruim 6,5 duizend keer is uitgerukt door een loos alarm via een brandmeldinstallatie. Zes van de tien van deze uitrukken waren naar een verzorgingshuis of een verpleeghuis.

Branden en loos alarm via een brandmeldinstallatie in gebouwen voor groepshuisvesting, 2002

Branden en loos alarm via een brandmeldinstallatie in gebouwen voor groepshuisvesting, 2002

Roken

Roken was de oorzaak van een op de acht branden in gebouwen voor groepshuisvesting in 2002. In opvanghuizen was roken zelfs met een op de drie gevallen de belangrijkste oorzaak van brand. Van het totaal aantal binnenbranden werd slechts 3 procent veroorzaakt door roken.

Branden naar oorzaak, 2002

Branden naar oorzaak, 2002

Brandstichting

Ruim eenderde van de driehonderd branden in psychiatrische instellingen in 2002 was aangestoken. Tweederde van alle brandstichtingen in gebouwen voor groepshuisvesting deed zich voor in dergelijke instellingen.

In verzorgingshuizen was de oorzaak van bijna de helft van de branden een defect apparaat of het verkeerd gebruik van een apparaat. Een kwart van de branden in verzorgingshuizen ontstond tijdens het koken.

Weinig schade

Acht van de tien branden in gebouwen voor groepshuisvesting met schade brachten een directe financiële schade van minder dan 5 duizend euro met zich mee.

De totale brandschade in gebouwen voor groepshuisvesting bedroeg 11 miljoen euro in 2002. Verpleeghuizen hadden met ruim 5 miljoen euro de grootste schade. Bij asielzoekerscentra bedroeg de schade 2 miljoen euro.

Branden met schade naar schadeomvang, 2002

Branden met schade naar schadeomvang, 2002

Grote steden

Van de ruim 1,1 duizend branden die in 2002 in gebouwen voor groepshuisvesting zijn uitgebroken, vond bijna een kwart plaats in de vier grote steden. In deze steden lag de gemiddelde brandschade van 70 duizend euro beduidend hoger dan het landelijk gemiddelde van 19 duizend euro.

Wim Vissers