Aantal vacatures niet verder gedaald

Het aantal vacatures is in het vierde kwartaal van 2003 niet verder gedaald. Eind december 2003 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, bijna 100 duizend vacatures open. Dit zijn er 7 duizend meer dan een kwartaal eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Het is voor het eerst in bijna drie jaar dat het aantal vacatures niet afneemt.

Lichte stijging in 4e kwartaal

Vanaf het eerste kwartaal van 2001 tot en met het derde kwartaal van 2003 is het aantal vacatures voortdurend gedaald. Met de stijging in het vierde kwartaal van 2003 heeft de dalende ontwikkeling niet doorgezet. Op basis van dit ene kwartaal kan niet worden geconcludeerd dat een omslagpunt is bereikt.
De stijging in het vierde kwartaal komt voor rekening van de handel en de zakelijke dienstverlening. In deze bedrijfstakken steeg het aantal vacatures met respectievelijk 4 en 2 duizend.

Lagere vacaturegraad in gezondheidszorg

De vacaturegraad is het aantal openstaande vacatures per duizend banen. Dit is een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt. Eind 2003 waren er 14 vacatures op de duizend banen. Dit zijn er 3 minder dan een jaar eerder. Deze cijfers zijn niet voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. In bijna alle bedrijfstakken is de vacaturegraad lager, vooral in de gezondheids- en welzijnszorg en in de horeca. In de gezondheids- en welzijnszorg is het aantal vacatures per duizend banen teruggelopen van 19 naar 12, in de horeca van 22 naar 15.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.