Omzet horeca blijft gelijk in 4e kwartaal

In de horeca is de omzet in het vierde kwartaal van 2003 gelijk gebleven aan dezelfde periode een jaar eerder. Over de eerste drie kwartalen van 2003 daalde de omzet nog met 3 procent. Hiermee is de totale jaaromzet in de branche 2,4 procent lager uitgekomen dan in 2002. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
De horecaprijzen zijn in 2003 gemiddeld 2,2 procent hoger uitgekomen dan het jaar ervoor. In 2001 en 2002 bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog ruim 6 procent. Na correctie voor de prijsstijging was er ook in het laatste kwartaal van 2003 sprake van een daling van het omzetvolume in de horeca.

Omzetgroei bij hotels

De omzetgroei van de hotels, inclusief de pensions en conferentieoorden, is in het vierde kwartaal van 2003 uitgekomen op 1,3 procent. Door de omzetdaling van 5 procent in de eerste negen maanden is de totale jaaromzet van de hotels in 2003 met 3,5 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande jaar.

Ook lichte omzetgroei bij cafés en restaurants

In het vierde kwartaal van 2003 is de omzet van restaurants met 1 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode jaar eerder. De cafés noteerden een omzetgroei van 0,9 procent. In beide branches heeft de prijsstijging echter de groei van de omzet overtroffen. Per saldo is het volume bij de restaurants met 0,7 procent en bij cafés met 2,5 procent gedaald.

Lagere omzet bij cafetaria’s

De cafetaria’s hebben 3,3 procent minder omgezet in het vierde kwartaal van 2003 dan in dezelfde periode van 2002. Na correctie voor prijsstijgingen van 1,5 procent lag het omzetvolume bij de cafétaria’s 4,7 procent beneden het niveau van het vierde kwartaal 2002. Over heel 2003 is het omzetvolume 3,8 procent lager uitgekomen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads