Producentenvertrouwen lager

De ondernemers in de industrie zijn in februari 2004 somberder gestemd dan in januari. Het producentenvertrouwen in de industrie is gedaald tot -3,0. Hiermee wordt de opgaande lijn sinds het dieptepunt van -9,4 in juni 2003 onderbroken. Het producentenvertrouwen is nog wel hoger dan in de eerste elf maanden van 2003. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Minder optimisme over verwachte bedrijvigheid

Het producentenvertrouwen in de industrie is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. De ondernemers zijn in februari een stuk minder optimistisch over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden. De beoordeling van de voorraden gereed product is nagenoeg gelijk gebleven. Het oordeel over de orderpositie is verder verbeterd.

Meer orders ontvangen

De ondernemers melden dat zij meer orders uit binnen- en buitenland hebben ontvangen. Dit heeft geleid tot een iets betere orderpositie. De gunstige ontwikkeling doet zich voor bij de producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen maar niet bij die van consumptiegoederen.
Per saldo verwacht één op de acht ondernemers in de komende maanden de personeelsomvang te verminderen. Dit aantal is lager dan in de afgelopen maanden.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.