Forse daling ziekteverzuim bedrijfsleven

Het ziekteverzuim is in het derde kwartaal van 2003 sterk gedaald. In het bedrijfsleven nam het verzuim met bijna eenvijfde af ten opzichte van een jaar eerder. Dit is een sterkere daling dan in de eerste twee kwartalen van 2003. Bij de rijksoverheid was de afname van het ziekteverzuim in het derde kwartaal kleiner.

Ziekteverzuim bedrijfsleven blijft fors dalen

Het ziekteverzuim bij particuliere bedrijven was in het derde kwartaal van 2003 gemiddeld 4,1 procent. Dit betekent dat gemiddeld een op de vijfentwintig werknemers ziek thuis bleef. Een jaar eerder lag het ziekteverzuim nog op 5,0 procent. In het derde kwartaal is het ziekteverzuim door de vakantieperiode overigens altijd relatief laag.

Ziekteverzuim particuliere bedrijven, derde kwartaal

Ziekteverzuim particuliere bedrijven, derde kwartaal

Derde kwartaal daling op rij

Het is voor het derde opeenvolgende kwartaal dat het ziekteverzuim in het bedrijfsleven fors is gedaald. In het eerste en tweede kwartaal van 2003 bedroeg de daling ten opzichte van een jaar eerder respectievelijk 0,6 en 0,7 procentpunt. Met 0,9 procentpunt is de daling in het derde kwartaal sterker.

In alle bedrijfssectoren lager ziekteverzuim

De sterkste daling van het ziekteverzuim vond plaats in de landbouw en visserij. In die sector daalde het in een jaar tijd van 3,5 naar 2,2 procent. Bij zowel de commerciële als de niet-commerciële sectoren daalde het met 0,9 procentpunt naar respectievelijk 3,6 en 4,9 procent. De sector industrie en bouwnijverheid kende een daling van 0,6 procentpunt naar 4,9 procent.

Ontwikkeling ziekteverzuim zorgsector, t.o.v. een jaar eerder

Ontwikkeling ziekteverzuim zorgsector, t.o.v. een jaar eerder

Vooral in zorgsector minder verzuim

De daling van het ziekteverzuim in de niet-commerciële sector wordt vooral veroorzaakt door de daling in de gezondheids- en welzijnszorg. Het ziekteverzuim in deze sector is in tien jaar tijd niet zo laag geweest. In 1998 en 1999 steeg het verzuim in de zorgsector sterk, maar daarna zette een forse daling in. Dit komt onder andere door een beter arbo- en verzuimbeleid.

Ziekteverzuim rijksoverheid, derde kwartaal

Ziekteverzuim rijksoverheid, derde kwartaal

Ziekteverzuim rijksoverheid daalde minder

Bij de rijksoverheid is het ziekteverzuim afgenomen van 6,1 procent in het derde kwartaal 2002 naar 5,7 procent in het derde kwartaal 2003. Deze daling is minder fors dan in 2002. Toen daalde het ziekteverzuim in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar eerder met 1,1 procentpunt.

John Kartopawiro

Bron: StatLine