Lagere consumptie in november

In november 2003 was het volume van de binnenlandse consumptie 3,1 procent kleiner dan in dezelfde maand van 2002. Er werd vooral minder uitgegeven aan duurzame goederen. Ongeveer de helft van de daling van de binnenlandse consumptie in november kan worden toegeschreven aan een verschil in de samenstelling van de koopdagen tussen deze beide maanden, aldus het CBS. Ook zonder deze invloed waren de gezinnen in november echter terughoudend met hun consumptieve bestedingen. In de eerste elf maanden van 2003 werd, voor prijsverandering gecorrigeerd, 1,1 procent minder besteed dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Consumptie duurzame goederen fors lager

Het volume van de bestedingen aan duurzame goederen in november 2003 was 7,2 procent kleiner dan een jaar eerder. Aan alle artikelgroepen is minder besteed. Het sterkst afgenomen zijn de aankopen van kleding en textiel en van woninginrichtingartikelen.
Aan voedings- en genotmiddelen is 6,0 procent minder besteed. November telde in 2003 een vrijdag minder dan een jaar eerder. Voor levensmiddelen is de vrijdag een belangrijke koopdag.
De uitgaven aan diensten waren, voor prijsverandering gecorrigeerd, in november 2003 per saldo bijna gelijk aan die van een jaar eerder. De consumptie van diensten stond in de eerste elf maanden van 2003 minder onder druk dan die van goederen. Aan een aantal diensten, zoals huisvesting, vervoer, cultuur en medische zorg is, voor prijsverandering gecorrigeerd, wel meer uitgegeven dan een jaar eerder. Deze toename compenseerde bijna geheel het lagere volume van de uitgaven bij onder meer de horeca.

Schommelingen in de maandcijfers

Maandcijfers van de consumptie kunnen sterk fluctueren onder invloed van verschillen in de samenstelling van het koopdagenpatroon. Zonder deze invloed zou de volumedaling in november ongeveer half zo groot zijn geweest. Rekening houdend met verschillen in het koopdagenpatroon ligt de afname van de consumptie in november en oktober in dezelfde orde van grootte als die in het derde kwartaal.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.