Helft brugklassers volgt na tien jaar nog onderwijs

Ongeveer de helft van alle leerlingen die in 1993 in de brugklas zaten, volgt tien jaar later nog onderwijs, de rest van de leerlingen is doorgestroomd naar de arbeidsmarkt.

Het percentage leerlingen dat na tien jaar nog onderwijs volgt, is het grootst onder leerlingen uit vwo-brugklassen (circa 70 procent) en het laagst onder leerlingen uit een vbo-brugklas (circa 40 procent).

Brugklasleerlingen naar niveau

Brugklasleerlingen naar niveau

Vwo’ers naar de universiteit

Vooral leerlingen die starten in een vwo-brugklas zijn tien jaar later doorgestroomd naar de universiteit. Twee op de vijf leerlingen volgt tien jaar later een opleiding aan een universiteit. Dit is aanzienlijk meer dan de doorstroom van een brugklas voor havo/vwo naar de universiteit. Van deze leerlingen volgt na tien jaar slechts één op de vijf een wetenschappelijke opleiding.

Doorstroom brugklas na tien jaar, naar niveau

Doorstroom brugklas na tien jaar, naar niveau

Havo-leeringen naar het hbo

Leerlingen uit een havo/vwo-brugklas zijn grotendeels uit het onderwijs gestroomd. Van de leerlingen die na tien jaar nog steeds onderwijs volgen, bevindt het merendeel zich in het hoger beroepsonderwijs. Ongeveer 30 procent van hen volgt na tien jaar een hbo-opleiding.

Voor leerlingen uit een vbo-brugklas geldt ook dat het grootste deel naar de arbeidsmarkt is doorgestroomd. Degenen die tien jaar later nog onderwijs volgen, volgen voornamelijk middelbaar beroepsonderwijs.

Voltijdonderwijs in mbo het meest populair

In totaal volgt één op de vijf leerlingen tien jaar na de brugklas een opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs. Het mbo biedt de mogelijkheid opleidingen zowel in voltijd als in deeltijd te volgen. In totaal volgt iets minder dan de helft een opleiding in voltijd.

Van de leerlingen uit havo/vwo-brugklassen die tien jaar later een mbo-opleiding volgen, doet het grootste deel dit in voltijd. Bijna zeven op de tien leerlingen volgt tien jaar na de brugklas een voltijdopleiding in het middelbaar beroepsonderwijs. Voor leerlingen uit de mavo en mavo/havo/vwo-brugklassen ligt dit beduidend lager, iets meer dan de helft van deze leerling volgt een nog een voltijd opleiding.

Instroom mbo naar niveau brugklas

Instroom mbo naar niveau brugklas

Veel vbo’ers volgen deeltijdopleiding

De leerlingen die in een vbo-brugklas zaten volgen tien jaar later het minst vaak voltijdonderwijs. Met minder dan één op de drie leerlingen in een voltijdopleiding blijkt dat deze leerlingen relatief het vaakst zijn doorgestroomd naar een van de deeltijdopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs.

Tanja Traag

Bron: StatLine