Omzet en productie industrie lager

In november 2003 heeft de Nederlandse industrie 5 procent minder omgezet dan in november 2002. Dat komt vooral doordat november in 2003 een werkdag minder telde dan in 2002. De productie lag in november 1 procent lager dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden is ongeveer evenveel geproduceerd als in oktober, maar minder omgezet. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Industriële omzet lager

De omzet in de industrie is in november vorig jaar 5 procent lager uitgekomen dan in november 2002. Alle branches binnen de industrie boekten minder omzet. Twee tegengestelde factoren zijn op de omzet van november 2003 met name van invloed geweest. Ruim 1 procent hogere afzetprijzen hebben de omzet positief beïnvloed. Daarentegen telde november in 2003 één werkdag minder dan in 2002. Het negatieve effect hiervan raamt het CBS op ongeveer 4 procent. Per saldo resteert nog een daling van het omzetvolume per werkdag van ongeveer 2 procent.
Op de binnenlandse markt is 5 procent minder omgezet, terwijl de afzetprijs 2,5 procent hoger was. Ook op de buitenlandse markt is 5 procent minder omzet behaald, maar daar waren de afzetprijzen ongeveer 0,5 procent hoger.
In de periode januari tot en met november 2003 is 1 procent minder omgezet dan in de eerste elf maanden van 2002, bij een gemiddeld bijna 2 procent hogere afzetprijs. De meeste branches binnen de industrie hebben minder omzet geboekt. De grootste omzetdaling komt op het conto van de metaalindustrie. Bij de voedings- en genotmiddelenindustrie is de omzet ongeveer gelijk gebleven. Alleen de aardolie-, chemische en rubberindustrie heeft in januari tot en met november 2003 meer omgezet dan in de eerste elf maanden van 2002.

Ook minder geproduceerd

De industrie heeft in november 1 procent minder geproduceerd dan in november 2002. Deze teruggang is vergelijkbaar met die in de periode januari tot en met november. Ten opzichte van oktober is de industriële productie, na correctie voor seizoeninvloeden, in november stabiel gebleven. Het productieniveau is al vier maanden op rij vrijwel constant.
De productie in november lag vooral in de voedings- en genotmiddelen- en de metaalindustrie lager dan in november 2002. In de metaalindustrie is de teruggang vergelijkbaar met die in de periode januari tot en met november. De papier- en grafische industrie en de aardolie-, chemische en rubberindustrie hebben opnieuw meer geproduceerd dan een jaar eerder.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.