Drie miljoen mensen kunnen of willen niet werken

In 2002 werkte tweederde van de bevolking van 15-64 jaar in een baan van twaalf uur of meer per week. Dit waren ruim 7 miljoen mensen. Daarnaast waren er 700 duizend mensen die wel wilden werken, maar geen baan hadden. De overige 3 miljoen wilden of konden niet aan het werk. De redenen daarvoor verschillen per leeftijdsgroep.

Niet iedereen die wil werken telt als werkloze

De werkloze beroepsbevolking telde in 2002 gemiddeld zo’n 300 duizend personen. Het aantal mensen dat aangaf te willen werken was echter ruim twee keer zo groot. Dit komt omdat een aanzienlijk deel van deze mensen niet op korte termijn kon beginnen of niet actief op zoek was naar een baan. Daarom worden ze niet tot de werkloze beroepsbevolking gerekend.

Personen van 15-64 jaar zonder baan, 2002

Personen van 15-64 jaar zonder baan, 2002

Veel jongeren werken niet vanwege opleiding

De arbeidsdeelname van 15-24 jarigen is het laagst. Slechts vier op de tien jongeren behoorde tot de werkzame beroepsbevolking. De helft van de jongeren wilde geen betaald werk vanwege opleiding of studie. Voor hen is opleiding of studie vrijwel altijd de voornaamste reden om niet te willen werken.

Binding met de arbeidsmarkt naar leeftijd, 2002

Binding met de arbeidsmarkt naar leeftijd, 2002

Vrouwen door zorg voor gezin minder actief op arbeidsmarkt

Van de 25-44 jarigen werkte 80 procent. Daarnaast zou 7 procent betaald werk willen hebben, maar had dat om verschillende redenen nog niet gevonden. Slechts 13 procent zei helemaal niet te willen werken.

Van de 25-44 jarigen die geen baan willen, geeft het merendeel zorg voor een gezin of huishouden als voornaamste reden. Dit zijn bijna uitsluitend vrouwen. Daarnaast wordt ook ziekte of arbeidsongeschiktheid regelmatig als reden genoemd.

Redenen om niet te willen werken naar leeftijd, 2002

Redenen om niet te willen werken naar leeftijd, 2002

Redenen voor 45-plussersom niet te willen werken

Bijna 60 procent van de 45-plussers had betaald werk. Daarnaast gaf 37 procent van deze groep aan geen betaald werk te willen hebben en wel om diverse redenen die ongeveer even vaak worden genoemd. Een op de vier wil vanwege vervroegd pensioen of hoge leeftijd geen betaald werk.

Ingrid Beckers

Bron: StatLine